Karin Karlfeldt Fedje forskar om hur man ska återvinna tungmetaller ur flygaska. Foto: SVT

Forskare: ”Dumt att gräva ned askan”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att flygaska innehåller tungmetaller och andra värdefulla ämnen som skulle kunna återvinnas grävs hälften ned i ett norskt kalkbrott. Forskarna försöker nu hitta andra lösningar som även kan konkurrera ekonomiskt.

Flygaska bildas vid förbränning av sopor och klassas som miljöfarligt avfall. En del hanteras i Sverige men stora mängder exporteras och används för att fylla gamla gruvor i exempelvis Norge.

Samtidigt försöker forskarna nu komma på sätt att utvinna tungmetaller ur flygaskan.

– Vi har ett material som har en stor potential och då tycker jag att det är dumt ur ett resursperspektiv att inte nyttja det. Idag gräver man ju faktiskt ned det i marken, säger Karin Karlfeldt Fedje som är docent vid Chalmers och Renova.

Karin Karlfeldt Fedje jobbar som forskare på Chalmers och Renova. Foto: SVT

Tungmetaller kan återvinnas

I flygaskan finns tungmetaller och ämnen som är värdefulla, bland annat zink och titan. Men för att utvinna ämnen räcker det inte med att plocka ut de ur askan.

– Metallerna vi pratar om är inte bitar utan kemiskt bundna. Då krävs mer avancerade metoder för att få ut dom. Men får man de i en form som är intressant för industrin då kan man använda dom till vad som helst, säger Karin Karlfeldt Fedje.

Utvann zink

Tillsammans med sina kollegor har Karin Karlfeldt Fedje gjort ett pilotprojekt där de lyckades utvinna zink ur flygaska. Det finns även andra metoder där man lyckats återvinna salter. Men att återvinna ämnena ur askan är inte bara svårt utan i nuläget även ett dyrare alternativ något som kan få flera av de svenska företagen att fortsätta deponera flygaskan istället för att återvinna.

– Jag tror inte att man kan konkurrera med de metoder som finns idag, men jag tror att det kommer, säger Per Lidell som är chef på kraftvärmeverket i Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.