”Vi har gjort en nogrann kartläggning och kan konstatera att det inte finns någon forskning som visar att den digitala vården är säker”, säger forskaren Louise Olsson. Foto: SVT/TT

Forskare riktar skarp kritik mot den digitala vården

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa år 2025. Men det saknas forskning som visar att den digitala vården är säker, menar forskare.

– Vården ska vara baserad på vetenskap. Släpper vi det kommer vi helt tappa greppet om sjukvården, säger enhetschefen Louise Olsson.

2018 fick socialstyrelsen ett regeringsuppdrag om att Sverige ska vara bäst på e-hälsa år 2025.

Louise Olsson är enhetschef på HTA-enheten* i Region Örebro län och tycker att det finns problem med det målet.

Digital vård

– Vi har gjort en nogrann kartläggning och kan konstatera att det inte finns någon forskning som visar att den digitala vården är säker, säger hon och fortsätter:

– Socialstyrelsen har nyligen kommit fram till samma slutsats och menar att det behövs mer forskning på området.

Risk för slöseri med skattepengar

Om nya metoder inte grundas i forskning kan konsekvenserna blir allvarliga, menar Louise.

– En möjlighet är att enskilda patienter kommer till skada. En annan är att man slösar bort resurser som kunde ha använts till större nytta.

”Större risker vid digitala vårdbesök”

Att sätta en diagnos på en patient med akuta eller nytillkomna symptom är svårt, säger Louise Olsson.

– Det är ofrånkomligt att risken för att man ska missa något är större om man inte kan undersöka patienten under ett fysiskt besök, säger hon.

Men är inte digitala lösningar framtiden?

– Jo, om de används rätt. Har man exempelvis en kronisk åkomma och känner sin läkare väl kan man säkert ersätta återbesök med digitala besök, säger Louise Olsson.

Vad är HTA?

Health Technology Assessment (HTA) innebär systematisk kartläggning av den vetenskapliga litteraturen för en metod eller insats i hälso- och sjukvården. Det inbegriper både nytta och risk för patienten samt en etisk och hälsoekonomisk analys.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital vård

Mer i ämnet