Projektet har köpt in tre robotarmar, och Federico Pecoras labb är ett av de första i världen att arbeta med flera av de här armarna samtidigt. Foto: Örebro universitet

Forskare vill skapa AI-teknik baserat på bläckfisk – för gruvbranschen

Publicerad

Forskare vid Örebro universitet jobbar just nu tillsammans med Epiroc med att ta fram en automatiserad version av en gruvmaskin – och utgångspunkten är bläckfisken och dess armar.

Det är gruvmaskinen som går under namnet Boomer – den med fyra långa, borrförsedda armar längst fram – som forskare vid Örebro universitet nu arbetar med. Maskinen används för själva malmbrytandet – armarna borrar flera hundra hål i bergväggen, hålen fylls med sprängämnen som detoneras och sedan kan malmen utvinnas.

Federico Pecora, AI-forskare på Örebro universitet. Foto: Örebro universitet

– I dag styrs armarna av en mänsklig operatör. Operatören kan bara styra en arm åt gången, och det är dessutom ett farligt arbete eftersom maskinen används längst in i tunnlarna, säger AI-forskaren Federico Pecora vid Örebro universitet, som är en av dem som arbetar med projektet.

Utgår från bläckfisken

Just nu arbetar han, tillsammans med andra forskare, på att ta fram en AI-lösning för robotarmarna.

– Man brukar ju säga att varje arm hos bläckfisken har en egen hjärna, sen om det stämmer rent biologiskt spelar ingen roll för oss. Vi vill att armarna ska kunna arbeta oberoende av varandra men utan att de krockar, säger Federico Pecora.

Bryter ner problemet

Det han menar är att istället för att alla fyra armarnas rörelser ska behandlas av en dator samtidigt, ska varje arms rörelse behandlas separat och sedan fogas samman med rörelserna från de andra tre.

– Det stora problemet bryts liksom ner till mindre delar på det viset.

Klart om tre år

Projektet kommer dock att ta lite tid. Federico Pecora hoppas ha ett grundläggande upplägg klart till sommaren. Sedan kommer det ta ungefär tre år att utveckla processen.

– Det är först då, om tre år, som Epiroc kan börja göra något konkret av det vi arbetar på nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.