Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur rädd behöver man vara för vedeldning? Bertil Forsberg berätta mer om den nya forskningen i klippet. Foto: SVT

Faran när vedeldning ökar: Höga partikelhalter kan leda till förtida dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Höga elpriser får folk att rusa efter ved för att värma sina hem med en brasa i kaminen. Men med fler rykande skorstenar i våra städer riskerar luftkvalitén att försämras.

Naturvårdsverket uppskattar att omkring 1 000 personer per år dör i förtid i Sverige på grund av utsläpp från vedeldning. Och nu preciserar en ny nordisk studie vid Umeå universitet hur höga partikelhalter från vedeldning beräknas leda till förtida dödsfall.

Hör Bertil Forsberg berätta mer om studien i inslaget ovan.  

Bertil Forsberg, senior professor på avdelningen Hållbar hälsa vid Umeå universitet, säger att det är förståeligt att vedeldningen ökar när elpriset skjuter i höjden. Samtidigt skapar det problem, särskilt i tätbebyggda områden.

– Det kan bli ganska höga halter om många eldar med ved, särskilt om man har gammal utrustning där utsläppen är höga, säger han.

Stor acceptans för vedeldning

Äldre så kallade rumsvärmare är nämligen inte lika effektiva som nyare och 2019 införde Boverket strängare krav för nyinstallation av bland annat kaminer och pannor, just för att minska partikelutsläppen. Hur man eldar spelar också roll för hur mycket partiklar som släpps ut. Äldre installationer berörs inte av de nya kraven, trots att de alltså släpper ut mer.

– Vi accepterar mycket mer ohälsa från vedeldning än vi gör från andra källor, och det kan man ju fundera över. När det gäller utsläpp från fordon till exempel så kan man göra miljözoner och säga att ”i det här området får inte gamla dieselbilar köras för då blir luften för dålig”. Man kan tänka sig att samma princip borde kunna gälla för vedeldning i tätbebyggda områden, säger Bertil Forsberg.

Kommuner har begränsningar

Det är kommunen som ansvarar för den lokala luftkvalitén och flera kommuner, däribland Örebro, har rekommendationer för hur ofta och hur länge man får trivselelda i sin eldstad. De lokala föreskrifterna lutar sig mot flera vägledande domar i mark- och miljööverdomstolen, som säger att trivseleldning innebär eldning två gånger per vecka i upp till fyra timmar per gång i tätbebyggt område.

  • Studien publicerades i juli 2022. Den utgår från tidigare forskning som gjorts av luftforskare. De tidigare publicerade epidemiologiska sambanden mellan partiklar och dödlighet från vedeldning har sedan använts i den nya studien med nya halt- och befolkningsdata.  
  • Forskarna har tittat på hur många dödsfall som vedeldning orsakar i fyra nordiska städer; Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och Umeå.
  • Oslo har flest dödsfall som kan kopplas till vedeldning. I Oslo är vedeldning i småhus och lägenheter vanligare än i övriga jämförda städer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet