Forskning intressantare än sommarlov

Uppdaterad
Publicerad

Att förena Integration genom naturvetenskap är tanken bakom Science Meetup som är ett projekt som Kungliga vetenskapsakademien i Stockholm står bakom. 10 skolor i landet deltar och Örebro var först ut.

Det var sex elever från Rudbecksgymnasiet i Örebro och sex elever från SPRI, språkintroduktion för nyanlända, som träffades under tre dagar på sitt sommarlov för att tillsammans fördjupa sig i naturvetenskapen, göra studiebesök och laborationer.

Ungdomarna har egentligen sommarlov men har valt att vara med på grund av sitt stora intresse för naturvetenskap. I Örebro handlade det om fotosyntes och bakterieodling.

Science Meetup på Rudbecksgymnasiet i Örebro Foto: Anders Nord / SVT

– Jag tycker det ska bli jätteintressant att få göra laborationer med eleverna som har gått två år på gymnasiet, säger Isak Ali.

– Första dagen odlade vi bakterier från olika platser, som bakom örat eller handen. Sen la vi dem i skålar och efter två dagar såg vi hur olika mönster hade bildats, säger Najan Karramo som ska börja på natur till hösten. Jag vill börja så snart som möjligt.

Fick en förfrågan

Skolan fick en förfrågan av Kungliga vetenskapsakademien om de ville delta och eftersom skolan såg positivt på projektet fick lärarna välja ett tema som intresserade dem och då blev det fotosyntes.

– Vi fick åka tillsammans med eleverna till Ångströmslaboratoriet i Uppsala och uppleva en heldag om fotosyntesen vilket var fantastiskt, säger gymnasieläraren Ulrika Wedding.

Öka intresset för naturvetenskap

Projektet Sciens Meetups syfte är att öka intresset för naturvetenskap och forskning och samtidigt stötta nyanlända ungdomar in i det svenska samhället. Projektet finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

– Det har varit väldigt intressant tycker Rokas Kasperaitis som går andra året på Rudbecksgymnasiet. Vi har fått lära oss mycket om hur forskning går till och hur labbarbete fungerar. Det känns jättebra att samarbeta med nyanlända därför att alla har inte fått möjlighet att få en utbildning som vi har fått här i Sverige.

Drömt om att få det igen

Ulrika är väldigt nöjd med projektet och har redan drömt om att kunna ha det igen någon gång men med ett annat tema för att lära sig nya saker. Ulrika menar att ett sådant här projekt innebär att lärarna får lära av eleverna och lära känna eleverna på ett annat sätt och integrationen betyder mycket och det handlar om att se vilka möjligheter man har.

Ulrika Wedding Foto: Anders Nord / SVT

– På en forskningsavdelning är det väldigt få som kommer från Sverige av de som jobbar där. Dessutom pratar man engelska och det betyder att om man bara har varit här en kort tid i Sverige kan det kännas som ett handikapp att inte kunna svenska så bra men man har med sig något annat. Man har erfarenhet som ingen annan har, säger Ulrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.