Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvaltningschef Katarina Arkehag tror på två tuffa vecko inom förskola-och skola på grund av pandemin: ”Det är vad vi ser just nu i hela samhället.” Foto: SVT

Förskola i Örebro tvingas stänga – pandemin orsakar personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan Villekulla i Örebro med åtta avdelningar och 140 barn tvingas att stänga under två dagar. Anledningen är personalbrist vilket i sin tur beror på pandemin.

Under flera dagar har Villekullas rektor vädjat till föräldrar som har möjlighet att ha sina barn hemma. Det har framförallt gällt så kallade 15-timmarsbarn där föräldrarna är hemma och är föräldralediga med ett yngre syskon.

Några barn undantas

Men under onsdagen kom beskedet att förskolan inte längre kan ha öppet på grund av personalbrist. De enda som undantas är barn till föräldrar med samhällsviktiga funktioner.

– Personalbristen handlar dels om att man sitter i karantän, att man själv är sjukskriven men också om vård av barn, säger förvaltningschef Katarina Arkehag.

Hård belastning kommande veckorna

Villekulle kommer inledningsvis att ha stängt torsdag och fredag den här veckan men det finns inga garantier att man kan öppna som vanligt igen på måndag.

– Det vi ser nu är att det kommer att vara otroligt hård belastning på både förskola och skola de kommande veckorna – det kommer att bli tufft, avslutar Katarina Arkehag.

I klippet berättar Katarina Arkehag mer om hur man planerar för ett ännu mer pressat läge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet