Ledarhunden Texas visar Krister Ahlzén till stolen han ska sitta på när han blir intervjuad av SVT. Foto: Monika Bruhn/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Synskadades riksförbund kan mista ansvar för ledarhundar: ”Blir arg”

Uppdaterad
Publicerad

Idag den 24 april är det Internationella ledarhundsdagen. Då passade Synskadades Riksförbund på att uppmana riksdagens ledamöter att skaka tass på att avblåsa den planerade flytten av ledarhundsverksamheten från SRF till Myndigheten för delaktighet. Regeringens skäl till flytten är att kraven på hur statliga medel används har ökat sedan Synskadades Riksförbund fick myndighetsansvaret.

Regeringen vill att Synskadades Riksförbunds myndighetsansvar för ledarhundsverksamheten i Sverige övertas av Myndigheten för delaktighet (MDF). Ett ansvar som Synskadades Riksförbund haft sedan 2006, enligt den så kallade ledarhundslagen.

– Lite arg blir man ju för det här är en verksamhet som byggts upp under lång tid och skulle man flytta på den så blir det som att börja om från början, säger Roger Alexandersson, ombudsman Synskadades Riksförbund Örebro län.

Foto: Monnika Bruhn/SVT

Socialministern: ”Logiskt att lägga över myndighetsutövning på myndigheter”

De krav som har ändrats handlar framförallt om att få in den här verksamheten i ordinarie myndighetsstyrning, med regelbundna myndighetsdialoger och samma typ av mål och uppföljning som andra verksamheter.

– 2006 fanns ingen lämplig myndighet för detta, i dag finns Myndigheten för delaktighet. Det är logiskt att lägga över myndighetsutövning på myndigheter, kommenterar socialminister Lena Hallengren (S) i mejl till SVT.

Leif Enmalm med sin ledarhund Bruno oroar sig för hur det ska bli när Myndigheten för delaktighet tar över ledarhundarverksamheten. ”Vi måste ha hundar som vi till 100 procent kan lita på”.

Hundförare oroliga

Leif Enmalm och Krister Ahlzén som båda har ledarhundar är oroliga för hur det kommer bli.

– Det jag är mest rädd för är att en enorm erfarenhet kommer försvinna och de första tio åren kommer det bli otroliga problem att få fram hundar som passar till rätt förare, säger Leif Enmalm.

MFD fått nytt uppdrag

Efter att Myndigheten för delaktighet gjort en konsekvensanalys under 2018 kom den 18 april 2019 ett regeringsbeslut att MFD fått ett nytt uppdrag att börja med förberedelser för att ta emot verksamheten med ledarhundar. Myndigheten ska i förberedelserna för detta ta nödvändiga kontakter med berörda aktörer samt ha löpande kontakt med Regeringskansliet.

Enligt Synskadades Riksförbund är MFD:s rapport ofullständig och drar helt felaktiga slutsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.