Länsstyrelsen vill minska antalet föryngringar av varg i Örebro län från fem till tre och en halv. Foto: Heiko Junge / TT

Förslaget: Sänkt minimigräns för antalet vargar i länet

Publicerad

Länsstyrelserna i de Mellansvenska länen är nu överens om ett förslag på fördelningen av vargstammens miniminivåer. För Örebro län innebär förslaget en minskning från minst 50 vargar till minst 35 stycken.

Men det är viktigt att poängtera att fördelningen än så länge bara är ett förslag. Det säger Mona HansErs som är enhetschef på Art och vilt på Länsstyrelsen i Örebro län.

– Nu har vi lämnat in det här förslaget till Naturvårdsverket som ska ta ställning till det, och lämna besked någon gång under här under våren.

Minst 35 vargar i länet

Förslaget handlar rent konkret om en nivå för antalet föryngringar av vargar som kan konstateras i ett län. Föryngring betyder i det här sammanhanget att man kan fastställa att valpar fötts i ett revir. I Örebro län sänks nivån för minsta antal föryngringar som bör finnas från fem till tre och en halv.

– Det är lite krångligt men ett enklare sätt att säga det på är att vi ska ha minst 35 vargar i Örebro län enligt vårt förslag, vilket är en minskning från 2014 med 15 stycken, säger Mona HansErs.

Oklart hur jakten påverkas

Om förslaget blir verklighet betyder inte det automatiskt att vargjakten i länet kan ökas. Hur många vargar som får skjutas beror på hur stor den totala vargstammen i Sverige är.

Regeringens nationella målsättning att garantera en livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus säger att det i Sverige ska finnas minst 300 vargar.

– Om vi når upp till, och överskrider, det målet blir möjligheterna större att antalet vargar som får jagas i länet ökar, men det är ingen automatisk koppling mellan miniminivåerna och vargjaktens storlek.

Totalt sett en uppräkning

Även om förslaget innebär en möjlig minskning av antalet vargar i Örebro län är regeringens mål på 300 vargar en uppräkning med 30 individer jämfört med 2014. Länen i Mellansverige ska, enligt de riktlinjer som finns, hantera 285 av dessa 300 vargar.

Som framgår av tabellen nedan motsvarar detta 28,5 föryngringar. Regeringens mål är dock att vargstammen ska spridas över Sverige, och därför anvisas att norra och södra Sverige ska hantera 1,5 föryngringar – en föryngring i norra landet och en halv i södra.

Fördelningen av antalet föryngringar mellan de olika områdena i Sverige är beräknade efter de vargföryngringar som konstaterats vid inventering, enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen i Örebro län.

Förslaget på fördelning mellan de åtta mellansvenska varglänen

Visa
LänMiniminivåer 2014Miniminivåer 2019
Dalarna

7

8

Gävleborg

2

3,5

Stockholm

-

1

Uppsala

-

1

Värmland

11

7,5

Västmanland

1

1,5

Västra Götaland

1

2,5

Örebro

5

3,5

Totalt

27

28,5

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer