Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karolina Wallstrom (L), kommunalråd Örebro. Foto: Johannes Weckström /SVT, Johan Nilsson/TT

Förslaget: Utred vaccinationskrav för kommunanställd vård- och omsorgspersonal

Uppdaterad
Publicerad

I samband med onsdagens kommunfullmäktige i Örebro lämnades en motion in från Liberalerna. De vill utreda frågan om vaccinationskrav för anställda inom den kommunala vården och omsorgen.

I Region Dalarna utreds frågan om att vårdpersonal som nyanställs ska vara vaccinerad mot covid-19. Liberalerna i Örebro kommun vill se en liknande utredning i Örebro kommun – med tillägget att även kunna omplacera personal om patientsäkerheten kräver det.

– Jag vill att vi tittar på om vaccinationskrav är ett bra sätt att hålla smittan ute. Idag är i stort sett alla vårdtagare inom äldreomsorgen vaccinerade men trots detta letar sig smittan in på boenden. Det vill jag få stopp på, säger Johanna Reimfelt (L), andra vice ordförande för programnämnd Social välfärd.

Förtroendesak

Hur det praktiskt ska gå till har partiet inte något svar på i dagsläget. Det är därför de vill att kommunen utreder möjligheten. En aspekt är hur den personliga integriteten hos personalen ska kunna skyddas om ett vaccinationskrav införs.

– Man måste ju ha samtycke först för att få den informationen. Då handlar det om en förtroendesak mellan arbetsgivare och den anställda och det är nästa steg. Men jag är inte en politiker som inte tror på mod att försöka lyfta på varenda sten för att skydda de äldre, säger Karolina Wallström (L), komunalråd.

Socialdemokraterna skeptiska

Socialdemokraterna välkomnar initiativet, men menar att det sannolikt inte finns någon möjlighet att införa de krav Liberalerna vill se.

– Vi följer de lagar, råd och rekommendationer som myndigheter ger. Vi får hantera frågan så klart, men bedömer inte att det är görbart, säger John Johansson (S), tillträdande ordförande för kommunstyrelsen i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet