Frida Haraldsson ser fram emot ett liv som florist. Foto: SVT

Här tar första kullen florister examen i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

En envis blomsterhandlare i Hallsberg fick Allévux i Hallsberg att nappa på att starta en floristutbildning. På bara ett år sattes en utbildning ihop och lagom till pandemin 2020 började de första eleverna. Idag, tisdag, tog de sin examen.

– Det känns jätteroligt, säger Frida Haraldsson, en av de elva eleverna som idag fick betyg och yrkesbevis.

I klippet får du höra mer om utbildningen.

Brist på florister

Utbildningen är ettårig och det var när Virginska gymnasiet i Örebro la ner sin floristutbildning som Mona Godlund, blomsterbutiksägare i bland annat Hallsberg, började oroa sig för rekryteringsunderlaget i framtiden.

– Branschen är hungrig efter utbildade florister. Vi behöver en bra floristutbildning i närområdet så jag började rodda lite och pratade med Camilla (Högberg) och sedan kontaktade jag Allévux och fick med dem på tåget, säger hon.

– Det har varit en stor utmaning att genomföra det ett sådant här år, men tillsammans med ledning, elever och handledare har det fungerat jättebra. Vi har delat upp oss i två grupper och vi har haft distansundervisning, säger Camilla Höglund, lärare på floristutbildningen.

Blir det en fortsättning?

– Ja, ansökningarna är på gång in och till hösten börjar en ny grupp och vad jag hört ser det jättebra ut bland ansökningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.