Förstaplats ökar kraven på mer mark

Uppdaterad
Publicerad

Intresset från företag för att få bygga utefter Europavägarna har varit så stort att kommunen nu vill köpa mer mark samtidigt som man stramar upp reglerna för hur byggnaderna måste placeras.

För första gången hamnar i år Örebroregionen på första plats när Sveriges bästa logistiklägen ska utses. Bland kriterierna tittar man på det geografiska läget, hur tillgängligheten är till vägar, järnvägar, hamnar och flyg, men också utbudet av logistikservice, samarbetsklimatet och tillgången på färdigplanerad mark.

– Att få dela förstaplatsen med Göteborg, som har en egen storhamn, är väldigt stort. Det handlar om att så många lager och logistikföretag etablerat sig här, något som skapat många arbetstillfällen, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd i Örebro.

Ullis Sandberg, (S), kommunalråd. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Bråttom köpa ny mark

Erik Blohm, avdelningschef för mark och exploatering på Örebro kommun, menar att kommunen viktigaste uppgift nu är att fortsätta planlägga mark och arbeta för att få in så många företag som möjligt. För det finns fortfarande en stor efterfrågan.

Erik Blohm, avdelningschef mark och exploatering. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT

Hittills har kommunen kunnat erbjuda mark till alla företag som varit intresserade, men enligt Ullis Sansberg (S) har försäljningen gått fortare än vad man trott att det skulle göra, så hon menar att det nu är lite bråttom med att få fram ny mark.

– Man kan säga att vi är intresserade av att köpa allt mellan Berglunda och flygplatsen, säger Erik Blohm, avdelningschef för mark och exploatering i Örebro.

Inom kort startar arbetet med att bygga infrastruktur i området Palmbohult, strax nordväst om Mariebergs köpcentrum. Tanken är att kunna börja sälja tomter där under 2018.

Kortsidan mot vägen

I förslaget till den nya översiktsplanen trycker man också på att större byggnader helst ska placeras med kortsidan mot motorvägen.

– Vi vill värna om hur våra infarter ser ut, hur man upplever miljön – att det ser trevligt ut, säger Ullis Sandberg, (S) kommunalråd i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.