Generbild. Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten. Foto: Pontus Lundahl/TT/Försvarsmakten

Försvarsmakten informerade närboende om övningen – ”nästa gång kan vi överväga något annat sätt”

Publicerad

Efter att Försvarsmakten övade på flera ställen i Örebro igår kväll fick både polisen och SVT höra från oroliga örebroare som undrade vad som pågick. Men Försvarsmakten menar att de har informerat de närboende, och att det räckte i det här fallet.

Försvarsmakten övade igår kväll i Örebro, och flera örebroare hörde smattrande skottlossning från automatvapen och höga smällar.

Men myndigheten hade faktiskt informerat om sin övning i områdena Aspholmen, Rosängen och Ladugårdsängen i Örebro. Dels så hade de upplyst de som bor i närheten av områden, men också meddelat polisen i Örebro – som senare kunde svara på frågor från allmänheten som ringde in.

Men med tanke på senaste tidens sprängningar och skjutningar runt om i landet, hade det inte varit lämpligt att se till att nå ut till fler?

I det här fallet ansåg vi att det var tillräckligt att informera närboende. Men vi vill att allmänheten ska kunna känna sig trygga när vi övar, så inför nästa gång får vi se om vi behöver överväga att göra på ett annat sätt, säger försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer