Foto: TT

Därför har flera hört skottlossning och smällar

Uppdaterad
Publicerad
Igår kväll, strax efter 22, kunde Örebroare i områden runt Aspholmen i Örebro höra skott och smällar. Det var Försvarsmakten som övade, bekräftar polisens vakthavande befäl Kenneth Johannesson.

– Det har kommit in den del samtal från allmänheten, som har undrat. Men vi var informerade, Försvaret övade bland annat i Aspholms området, säger Johannesson.

Enligt Nerikes Allehanda så användes övningsammunition under övningen, vilket ska förklara smällarna.

– Det är försvarsmakten som har övat i områdena Ladugårdsängen, Rosäng och Aspholmen. Då handlar det säkert om strid i bebyggelse. Vi har informerat närboende i form av lappar, säger Maria Tisäter, jourhavande kommunikatör på Försvarsmakten.

Tidigare har vi uppgett att övningen ska ha varit en del av en nationell totalförsvarsövning som ska börja i november. Men ny information har tillkommit under dagen som visar på att smällarna igår kväll inte var relaterade till totalförsvarets övningar. Utan ska ha varit någon annan gren av militären som övade.

– Övningarna igår har inte med vår övning att göra. Vi har inte informerat särskilt mycket, efter som de första övningarna är seminarium,  säger Eva-Pia Sandstedt, försvarsmaktens kommunikationschef för totalförsvarsövningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer