Mars i år när ambulansen i Frövi invigdes. Foto: SVT

Fortsatt lång väntan på ambulans för svårt sjuka i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Det tar för lång tid för ambulansen att komma till svårt sjuka i Frövi och Fellingsbro. För att förbättra situationen placerades en ambulans där på försök i mars, men på grund av resursbrist avbröts försöket i förtid och nu är det oklart om den kommer tillbaka.

För att korta de alldeles för långa utryckningstiderna för ambulansen för de som jobbar och bor i Frövi och Fellingsbro så presenterades ambulanssatsningen av regionrådet Karin Sundin (S) under en pressträff tidigare i år.

– Ambulansen försvann helt plötsligt, och vi undrar varför vi inte kan få en stadigvarande ambulans, säger Rolf Iversen, ordförande för PRO i Frövi.

Rolf Iversen, ordförande PRO Frövi. Foto: Sophie Olsson Rahlén SVT

– Verksamheten i norra länsdelen beslutade själva att pröva med en ambulans i Frövi, och de är bättre på att prioritera sina resurser än vad jag är som politiker, säger Karin Sundin i dag.

Ambulansutredning på gång

Lindesberg kommun ligger näst sämst i länet när det gäller att hinna fram i tid till de högst prioriterade larmen där ambulansen ska nå patienten inom 20 minuter. Örebro och Karlskoga som också har sjukhus har istället kortast utryckningstider.

Ambulansverksamheten i regionen kommer att förändras, frågan är bara hur. Region Örebro län utreder frågan sedan förra året och en viktig pusselbit, enligt Karin Sundin, är transporterna av dem som inte är akut sjuka.

Karin Sundin (S) regionråd hälso- och sjukvårdsfrågor Region Örebro län Foto: Sophie Olsson Rahlén

– De kan vi sköta bättre med andra typer av fordon och annan personal. Då frigörs resurser från ambulansen så de får mer tid för de mest akuta larmen, säger hon.

Flytta ambulansstationen

Andreas Norling som är ambulanschef i norra länsdelen är nöjd med ambulansförsöket i Frövi och hade gärna fortsatt, men pengarna räckte inte. Han menar att sjukresorna är en liten del av den totala verksamheten. För att förbättra utryckningstiden så krävs större förändringar. Med ambulansstationen placerad där den är nu, vid sjukhuset i Lindesberg, gör avståndet till Frövi och Fellingsbro att ambulansen inte hinner dit på 20 minuter menar han.

Andreas Norling, chef för ambulansen i norra Örebro län.

– Jag hoppas och tror att vi ska få likartade förutsättningar som de andra ambulansorganisationerna i regionen att bedriva verksamhet. Tillsammans med ytterligare resurser skulle ett annat läge kunna vara en väg framåt, säger han.

Andel prio1 uppdrag där patienten nås inom 20 minuter, per kommun. (2018 tom augusti)

Askersund – 68,5 procent

Degerfors – 77,3 procent

Hallsberg – 72,5 procent

Hällefors – 81,2 procent

Karlskoga – 93,9 procent

Kumla – 85,5 procent

Laxå -  66,5 procent

Lekeberg – 35,1 procent

Lindesberg – 60,3 procent

Ljusnarsberg – 71,7 procent

Nora – 65,6 procent

Örebro – 88,2 procent

Källa – Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.