Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ylva Gullberg, utvecklingsledare av solel på Region Örebro län berätta om regionens ökning av sol el. Foto: Linnea Ömmelspång /SVT, Weine Ahlstrand/Region Örebro län

Effekten från solel dubblerades nästan i länet förra året

Uppdaterad
Publicerad
Utbyggnaden av solel fortsätter öka i länet. Under förra året ökade solcellseffekten i Örebro län med 89 procent, vilket kan jämföras med motsvarande siffra för Sverige i stort som är 70 procent. Detta enligt statistik från Energimyndigheten.

Under de senaste åren har Region Örebro län jobbat mycket med att få fler människor att vilja installera solceller. På grund av det arbetet så ökade Örebro sin solcellsproduktion med 89 procent förra året.

I dag motsvarar solcellsproduktionen knappt en halv procent av länets användning. Den mesta av den produktionen kommer från mindre solcellsanläggningar som privata bostäder. Örebro län producerar fortfarande mindre solel per invånare jämfört med resten av landet.

Askersunds kommun är den kommun i Örebro län som har mest installerad solcellseffekt i förhållande till antalet invånare, med 126 watt per invånare. I Sverige ligger den installerade effekten per invånare på 68 watt.

– I Sverige så är fortfarande den installerade solcellseffekten per invånare större än i Örebro län, så vi ska ändå vara lite ödmjuka med hur mycket solel som finns här. Sen är 89 procent en jättestor ökning vilket är väldigt glädjande, säger Ylva Gullberg, utvecklingsledare av solel på Region Örebro län. 

Örebro län måste dock nästan tiodubbla sin produktion av solel om de ska nå Regionens mål på en solelsproduktion av 150 gigawattimmar år 2030.  

Att tänka på innan man köper solceller

Visa

Grundkostnaden för en solcellsinstallation kan ligga på runt 200 000 kr men man får en avkastning från elen på runt 10 procent.  

Det är upp till en själv att kolla upp om ifall man behöver bygglov för att få sätta upp solceller på sitt hus.  

Bor du i en bostadsrätt så kan du försöka gå ihop med andra i bostadsrättsföreningen och  tillsammans köpa och sätta upp solceller.  

Tänk på att el endast ska hanteras av en certifierad elektriker. Detsamma gäller vid installationen av solceller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer