Foto: TT /SVT

Fortsatta rekommendationer att koka dricksvattnet i Svartå

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen har Degerfors kommun tömt dricksvattenreservoaren i Svartå ytterligare en gång för att åter rengöra den. Samtidigt uppmanas invånarna fortsatt koka vattnet innan det förbrukas.
– Det är fortfarande kokrekommendationer som gäller, säger Tony Kölborg, VA-chef i Degerfors kommun.

Det var i slutet av förra veckan som en förbipasserande upptäckte att grinden till högvattenreservoaren i Svartå stod öppen. Även låset till manluckan som leder ner till reservoaren var uppbrutet.

Kommunen gick ut med rekommendationen till invånarna att koka vattnet kraftigt. Vattenprov skickades på laboratorieanalys. De första provsvaren visade på hög halt av koliforma bakterier och reservoaren har tömts och rengjorts en gång. Händelsen har också anmälts till Säkerhetspolisen, SÄPO.

Ny rengöring

På måndagen har samma procedur genomförts återigen, uppger kommunen.

– Ja, vi har tömt reservoaren och håller på att rengöra den en andra gång, sedan skall vi fylla upp den igen. Imorgon kommer vi att ta ytterligare prov på vattenkvalitén. Våra rekommendationer är fortsatt att koka vattnet, säger Tony Kölborg, VA-chef i Degerfors kommun.

Varför är reservoaren inte larmad?

– Det kan man ju vara efterklok och fundera över. Men det är två lås, staket och grindar som omger området och det har tidigare ansetts som tillräckligt. Men vi tittar ju givetvis på hur det skall vara framöver, säger Tony Kölborg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer