På torsdagen kom ännu ett bakslag för 62-årige Fredrik Sterner när förvaltningsrätten gav honom avslag i prövningen av ansökan om sjukersättning. Foto: Sophie Rahlen /SVT

Förvaltningsrätten nekar blinde Fredrik sjukersättning: ”Det finns inte ord för det”

Uppdaterad
Publicerad

62-årige Fredrik Sterner, blind sedan barndomen, har kämpat många år för rätten till sjukersättning. På torsdagen kom ännu ett bakslag när förvaltningsrätten gav honom avslag. – Konsekvenserna är jobbiga med räkningar som släpar och inkassokrav, säger Fredrik.

– Jag har kämpat i fyra år nu och hade hoppats på ett annat besked, men jag kan inte säga att jag är förvånad, säger Fredrik.

Han lever numera på försörjningsstöd. Fredrik skrevs ut från Arbetsförmedlingen 2017 med rekommendationen att söka sjukersättning vilket Försäkringskassan sa nej till med motiveringen att han skulle kunna ha ”ett anpassat, enklare arbete som inte kräver syn eller god förmåga att röra sig”.

Otillräckligt underlag

Förvaltningsrätten i Karlstad går alltså på Försäkringskassans linje och skriver i domen att ”sammantaget bedömer förvaltningsrätten att underlaget i målet inte är tillräckligt för att göra sannolikt att Fredrik Sterners arbetsförmåga var nedsatt med minst en fjärdedel även i ett för honom anpassat arbete”.

”Stötande”

Synskadades riksförbund driver Fredriks ärende och kommer att överklaga till kammarrätten.

– Det är med viss bestörtning jag har mottagit domen. Fredrik nekas fortsatt sjukersättning trots sina omfa

Anna Quarnström, jurist vid Synskadades riksförbund Foto: Synskadades riksförbund

ttande och uppenbara problem med arbetsförmågan, säger Anna Quarnström, jurist vid Synskadades riksförbund och fortsätter:

– Såväl allmänheten, en statlig utredare och ansvarig minister har konstaterat att sjukförsäkringen har havererat för sådana som Fredrik, att domstolen trots detta dömer ut honom är stötande.

Klippet nedan är från när vi träffade Fredrik i januari i år efter att han återigen fått avslag på sjukersättning från Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.