Arkivbild. En man från Norrköping hävdar att polisen gett honom tillåtelse att elda bengaler i samband med en fotbollsmatch. Därför frias han av tingsrätten. Foto: Patric Söderström/TT

Fotbollssupporter skyller på polisen – frias för bengalbränning

Uppdaterad
Publicerad

En man från Norrköping frias i tingsrätten från misstankar om brott efter att ha tänt flera bengaler i centrala Örebro i samband med en fotbollsmatch. Anledningen: mannen hävdar att polisen sagt att det är okej att använda bengaler utan tillstånd.

– Det här är ett sätt att komma runt förbudet, säger åklagaren.

Det var i samband med en match mellan Örebro SK och IFK Norrköping i Örebro i augusti 2015 som en bortasupporter tände bengaler på både Rudbecksgatan och på Stortorget i centrala staden.

Supporten hade inte tillstånd att använda pyroteknik och åtalades därför i Örebro tingsrätt.

Men supporten tycker inte att han begått något brott.

– Han hävdar att polisens insatschef har sagt att bengaler är okej att använda, något som polisen i sin tur hävdar att man inte alls sagt, säger åklagaren Anette Ölmbro.

Ord står mot ord

Både insatschefen och supportern är överens om att man pratat med varandra innan kortegen drog iväg, men när det gäller innebörden i vad som avtalats om står ord mot ord.

Därför valde tingsrätten i sin dom att fria den misstänkte för brottet. Eftersom att han i dialog med polisen försökt ta reda på vad som gäller kan inte bevisas att han uppsåtligen eller av oaktsamhet brutit mot kravet om tillstånd.

”Varför maskera sig”

Men åklagaren är skeptisk till att supportrar inte skulle känna till att det krävs tillstånd för att använda pyroteknik.

– Varför skulle man annars känna ett behov av att maskera sig? Vill man ha tillstånd så ska man söka tillstånd. Svårare än så är det inte. Nu blir det en situation där man kommer runt det på något vis, trots att det är förbjudet, säger Anette Ölmbro.

Nu ska domen ses över

Den friande domen kan komma att överklagas till hovrätten.

– Det kan vara intressant att få det prövat i en högre instans, men jag har inte tagit ställning till om domen ska överklagas eller inte än, säger Sabina Halvarsson som väckte åtalet mot den misstänkte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.