Så här valde BennyLavér som deltog i tävlingen att gestalta temat ”upplyftande”. Bilden är inte redigerad i efterhand, istället använde han ett särskilt filter och lång slutartid på kameran för att uppnå den förtrollande effekten. Foto: Benny Lavér

Fotoentusiaster intog Örebro – letade originella motiv

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det varit fotomaraton i Örebro. Det är andra året i rad som fotoklubben Zoom från Odensbacken anordnar en tävling där både proffs och amatörer ska tolka och fotografera åtta teman under åtta timmar.

–  Vi arrangerade Örebro fotomaraton för första gången 2017 och fick väldigt bra feedback, säger Johannes Larsson ordförande i fotoklubben Zoom.

Camilla Grönblad som arbetar som utbildare i fotografi var en av jurydeltagarna. Förutom att bedöma bilderna höll hon en föreläsning om hur man tittar på bilder, analyserar bilder och hur man berättar med hjälp av bilder.

Hur bedömer man om en bild är bra?

Man tittar på formen, originalitet och bildens berättande, säger Camilla.

Olika teman

Några av årets teman var: Nära, magkänsla och upplyftande.

Benny Lavér från Nora var en av deltagarna.

– Det svåraste är när man har fått temat. Då börjar det snurra och när man tänker på hur man ska göra, säger han.

I fjol var det 66 deltagare men i år var det över hundra fotoentusiaster som letade motiv i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.