Per-Åke Sörman (C), kommunalråd i Örebro, ger sin syn på nyheten att EU kan komma att förbjuda konstgräs. Foto: SVT/Pontus Lundahl/TT

Konstgräsdilemmat diskuteras bland politikerna i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att vissa typer av konstgräsplaner kan komma att förbjudas av EU från år 2022 har väckt en oro hos fotbollsklubbar. Centerpartisten Per-Åke Sörman, kommunalråd i Örebro, säger att diskussioner om konstgräsplanernas miljöpåverkan redan förs inom politiken.

Örebro kommun har tio konstgräsplaner som hyrs ut till lokala föreningar. En av dem är KIF Örebros och ÖSK:s hemmaplan Behrn arena. Där byttes konstgräsmattan ut mot en ny förra sommaren, och planen är att den ska ligga kvar i fem år till.

Men den innehåller just det mikrogranulatet som är boven i konstgräsplanerna enligt EU, eftersom de inte kan brytas ner ute i naturen.

– Vi är under de gränsvärden som det beslutas om, säger Per-Åke Sörman.

Frågan om konstgräsplanernas miljöpåverkan står ändå på kommunens agenda, oavsett EU-förslag eller ej.

– Vi som kommun ligger steget före. Vi följer det redan, säger Per-Åke Sörman.

En åtgärd som kommunen gjort är att placera filter i brunnar så att gummigranulatet inte ska sköljas ut i naturen.

Alternativet hybridgräs är kostsamt

Samtidigt finns det vissa krav på hur elitlagens hemmagräsplaner ska vara. På vissa arenor finns idag hybridgräsplaner, en mix av vanligt gräs och konstgräs, som skulle kunna vara det alternativ som får ersätta de konstgräsplaner som kan komma att förbjudas.

Men hybridgräs är dyrt och just nu finns inga planer på att lägga sådant i Örebro.

– Det är ett underhållsarbete som är mycket mer krävande än att hålla ordning på konstgräs, säger Per-Åke Sörman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.