Foto: TT Bild

Taikon-statyn går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Katarina Taikon ska få stå staty i Örebro har tagit ytterligare ett steg. Härnäst väntar avgörande i programnämnden samhällssbyggnad.

I tisdags togs frågan om eventuell resning av minnesstaty av Katarina Taikon upp i Kulturnämnden. Som SVT Nyheter Örebro rapporterat tidigare har diskussionen sitt ursprung i en motion som lämnats av vänsterpartiet.

Motionen har sedan tidigare besvarats av kulturförvaltningen som ställer sig positiva till förslagets syfte, men ifrågasätter att en minnesstaty vore bästa sättet att uppmärksamma romernas situation och författaren.

Musik och kultur i Örebro

– Vi ställer oss mycket positiva till att man uppmärksammar Katarina Taikon, men ifrågasätter att en minnesstaty vore bästa lösningen, säger Helene Lis, kultur och fritidschef på kommunen.

Fråga för programnämnden

Frågan tas nu vidare till programnämnden samhällsbyggnad som i sin tur får avgöra om frågan ska gå vidare till kommunstyrelsen. Det är först i kommunstyrelsen som frågan om en staty av medborgarrättskämpen och författaren Katarina Taikon ska resas i Örebro avgörs.

Togs väl emot

Kåge Svensson (V), ledamot i Kulturnämnden, förklarar att frågan togs väl emot under mötet och att Vänsterpartiet har för avsikt att ta frågan vidare till programnämnden.

– De flesta höll med om att det är dålig kvinnlig representation i Örebro. Det finns få exempel bland statyer och gatunamn. Dock var man inte villig att sätta detta på pränt. Vi har inom partiet diskuterat och kommit fram till att det kan vara en god idé att liksom med Ronny Petersson statyn låta privata intressenter vara med och bidra till projektet. Sammanfattningsvis om mötet kan man säga att det varken blivit avslag eller bifall i frågan. Vi tar frågan vidare till programnämnden och kommer höra med dem längre fram, säger han.

Kvinnlig representation i stadsmiljön

Staty:

Kajsa Warg – Stadsparken

Systrarna – Konserthuset

Den växande familjen – Stadsparken

Balans – Stadsparken

Ikaros syster – Örebro flygplats

Gatunamn:

Anna Lenah Elgströms väg

Annalisa Forssbergs väg

Cajsa Wargs gränd

Emelie Risbergs väg

Greta Adrians väg

Harriet Löwenhjelms väg

Kvast-Johannas väg

Margit Palmaers gränd

Sancta Birgittagatan

Tuppa-Klaras väg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musik och kultur i Örebro

Mer i ämnet