Maja Ekelöf, Elsa Perselli, Katarina Taikon och Anna Larsson. Foto: TT och Örebro läns museum

Framstående kvinnor från länet

Publicerad

Här listar vi fem starka kvinnor från Örebro län som gjort avtryck i historien.

Katarina Taikon

Katarina föddes i Örebro 1932 och hade en tuff uppväxt som barn. Hennes mamma dog tidigt och hon bodde som fosterbarn i Skellefteå och Umeå innan hennes pappa hämtade hem henne när hon var sju år. Katarina var rom med ursprung i central- och östeuropa och kom att bli författare. Hon är mest känd för sin bokserie om Katitzi som är baserad på hennes egna upplevelser som barn.

Under 60-talet började Katarina kämpa för romers rättigheter i Sverige och skrev boken Zigenerska som kom 1963 och gav henne en framstående plats i debatten.

Katarina Taikon dog 1995 efter 13 år i koma, orsakad av en hjärnblödning.

Anna Larsson

1922 föddes Anna Larsson på en gård utanför Nora. Hon var svensk friidrottare med inriktning på löpning och tävlade för IFK Nora. Redan i tonåren upptäcktes hennes talang och hon tävlade i SM första gången i Göteborg 1943 där hon vann överlägset.

Fyra gånger slog hon världsrekord på 800 meter under åren 1944-45 och hon förlorade inte ett enda lopp hon ställde upp i. 1948 ville hon medverka i OS i Storbritannien, men distansen 800 meter ströks för kvinnor och hon kvalificerade sig inte på de kortare distanserna 100 och 200 meter.

Hon var även den första kvinnan att få göra ett ärevarv på Stockholms stadio.

Anna Larsson dog 2003, 81 år gammal.

Cajsa Warg

Cajsa Warg föddes 1703 i centrala Örebro, i närheten av den plats där Rådhuset i dag står. Hon flyttade i unga år till Stockholm för att arbeta som hushållerska i Stockholms överklass.

1755 släppte hon kokboken ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” som kom att bli en klassiker. Boken innehöll inte bara recept, utan var mycket detaljerad vilket skiljde sig från andra kokböcker vid tiden och innefattade även huskurer och allmänna råd inom hushållskunskapen. Den gavs ut i 14 upplagor, varav fyra medan hon levde.

Bokens popularitet höll i sig i många år, men när köken utvecklades framåt mitten av 1800-talet, och man fick spisar att laga mat på istället för en öppen eld, blev boken omodern.

Cajsa Warg blev 66 år gammal. 

Elsa Perselli

1877 föddes Elsa Perselli i Örebro. Hon påbörjade sin karriär som folkskollärarinna i stan och blev aktiv inom politiken 1903 då hon gick med i den nybildade kvinnliga rösträttsföreningen. Hon blev senare medlem i Frisinnades förening i Örebro.

1919 var hon, tillsammans med Ida Nilsson från Sköllersta, första kvinna att ta plats i Örebro läns landsting. Båda hade bakgrund som lärarinnor och räknades till de borgerliga. Två år senare, samma år som kvinnor första gången fick rösta i riksdagsval, blev Elsa Örebro stads första kvinnliga riksdagsledamot.

Elsa Perselli dog 1940.

Maja Ekelöf

Maja Ekelöf föddes i Karlskoga 1918. Hon hade bara gått sex år i folkskola och arbetade som städerska i stan när hon bestämde sig för att skriva boken ”Rapport från en skurhink”. Hon var 52 år gammal när boken fick Rabén och Sjögrens romanpris för bästa politiska roman.

Boken blev en storsäljare och betraktas av många som banbrytande eftersom hon satte sig själv i centrum och berättade om vardagen som lågavlönad.

I februari firades 100-årsjubileet för Maja Eklöfs födelse. Hon avled 1989.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer