Anton Axellie satsar på en plats i Vinter-OS. Foto: SVT

Från elit till superelit – Anton tar sikte på OS

Uppdaterad
Publicerad

På en säsong i landslaget lyckades puckelpiståkaren Anton Axellie från Örebro göra en världscupdebut, ta tre pallplatser i Europacupen och få sin första SM-medalj. Nu är han ett steg närmare nästa Vinter OS.

Efter ett års träning och tävlande jorden runt på egen hand blev Anton Axellie, 21, uttagen till svenska skidlandslaget. Den här säsongen kör han för b-landslaget i puckelpist.

– Det har varit min absolut bästa säsong hittills, säger han.

SVT Play: Se inslaget här

På en säsong i landslaget lyckades örebroaren göra en världscupdebut i Finland, ta tre pallplatser i Europacupen och ta karriärens första SM-medalj i Duved, ett brons. Bronset gör honom till den förste SM-medaljören i puckelpist någonsin från Örebro.

Tog chans på ett svårt hopp

Efter ett kvalåk i ”hemmabacken” i Duved bestämde han och tränaren att det var dags att ta risken och satsa på det svårare hoppet – en D-spin 1.000 (en liggande trippelskruv).

– Jag fick ett jättebra första hopp. Jag tror att jag aldrig har gjort det så bra i hela mitt liv och det blev under en tävling! Det var en helt sjukt skön känsla. När jag kom ner var jag så nöjd. Det spelar ingen roll om de andra gör bättre åk, det är helt okej för mig. Men det slutade ju med en tredje plats, säger han.

Anton Foto: Privat

Jagar snön året om

Som gammal gymnast gör Anton några av värdens svåraste tricks. Bakom hans succé ligger en strikt kostschema, hård träning och självdiciplin.

Han planerar att göra 1.000 träningsåk före tävlingsäsongen startar, så han får jaga snön året runt.

Ingen dans på rosor

– Det kan se flådigt och jättefint ut, att  jag tränar i Frankrike och USA, men jag vänder på varenda krona och jobbar stenhård för det här. Det är ingen dans på rosor, säger han.

Nästa anhalt: OS

Som ett avslut på sin succesäsong tar Anton några dagar ledighet i hemtrakten. Men han har redan börjat ladda inför nästa milstople – OS i Pyeongchang, Sydkorea, i mitten av februari.

– Jag ska försöka slå mig in i OS. Många säger till mig att det är omöjligt. Men vi får väl se vem som hade rätt, de eller jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.