Foto: Thomas Wedin/SVT

Frätande vatten läcker från Eon:s anläggning

Uppdaterad
Publicerad

Den blöta vintern gör att området där Eon i snart tjugo år lagrat aska från värmeverket i Örebro släpper i från sig vatten som är frätande.

– Det är en allvarlig situation, säger Azra Sapcanin som är produktionschef på Eon.

Numera används området i Hulinge i Örebros utkant som bränslelager för Eon, så askan är täckt med stockar, flis och sågspån. Det var företaget självt som upptäckte att vattnet i de dammar som ska samla upp vatten hade för högt PH-värde.

– Vi har tillstånd upp till ett värde på 9 men nu visade sig att PH-värdet var 12 och då kan vattnet bli frätande, säger Azra Sapcanin.

Staket runt

Anläggningen är omgärdad av ett staket där det finns skyltar som upplyser att vattnet är frätande.

– Vi har tagit fram en plan där vi pumpar tillbaka vattnet som spritt sig ut i naturen tillbaka på vårt område där vi neutraliserar det i dammar med hjälp av citronsyra, säger Azra Sapcanin.

Farligt att komma i kontakt med

Om frätande vatten fortsätter att läcka ut kan det innebära fara för naturen runt om.

– Träden kan dö och djur som dricker kan bli förgiftade. Men i nuläget ser jag ingen fara för människor, säger Azra Sapcanin.

Azra Sapcanin Foto: Thomas Wedin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.