Mannen hittades död i lägenheten den 13 mars 2017. Foto: Peter Comstedt/SVT

Friad i Ställdalsmordet nekas ersättning

Publicerad

Den kvinna som friades från inblandning i mordet på en man i Ställdalen i mars förra året kommer inte att få någon ersättning. Det slår Justitiekanslern fast i ett beslut.

Det var i mitten av mars som en 30-årig kvinna ringde SOS och berättade att en person dött efter ett slagsmål i en lägenhet. Händelsen utreddes som mord och senare pekades den 30-åriga kvinnan och en 34-årig man ut som gärningsmän.

Den 11 januari dömdes båda två för mordet.

Tredje person frikändes

I brottsutredningen figurerade även en kvinna i 40-årsåldern för inblandning i mordet.

Mellan den 10 april till 21 juni satt kvinnan anhållen och häktad för medhjälp till mord. Åtalet kom sedan att väckas för skyddande av brottsling.

Domen ändrades av Hovrätten

Tingsrätten dömde kvinnan till skyddande av brottsling. Senare friades hon av Hovrätten.

Kvinnan har med anledning av sitt frihetsberövande krävt ersättning på 70 000 kronor för sitt lidande.  Justitiekanslern har valt att avslå begäran.

Anser att kvinnan blivit korrekt frihetsberövad

Motiveringen från Justitiekanslern är att kvinnan befunnit sig i den mördades mannens lägenhet i samband med mordet samtidigt som hon försökt göra sig av med bevis. Enligt justitiekanslerns beslut bidrog detta till att hon korrekt blev frihetsberövad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer