Foto: SVT

Friades för misstänkt människohandel – får högt skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En av de personer som dömdes men sedan friades i fallet gällande misstänkt människohandel på en mindre ort i Ljusnarsbergs kommun, får nu 410 000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern.

I tingsrätten dömdes två män till över fyra års fängelse för människohandel, men när hovrätten hade gjort sin prövning, friades de både männen helt. Hovrätten ansåg att det inte går att bevisa att något brott begåtts.

Isolerad från kontakter

En av männen som friades, begärde via sin advokat ersättning för den tiden han varit frihetsberövad. I ansökan till Justitiekanslern framgick det att mannen suttit anhållen och häktad under drygt 14 månader. Det stod också att mannen hade utsatts för lidande då han varit isolerad från andra i drygt ett års tid.

Högre ersättning än normalbelopp

Nu har JK gjort sin bedömning och anser att mannen har rätt till ersättning för det lidande som frihetsberövandet har inneburit för honom.

I beslutet skriver Justitiekanslern att ersättningen bör bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av motsvarande längd, med hänsyn till den allvarliga brottslighet som mannen varit misstänkt för, och bestämmer beloppet till totalt cirka 410 000 kronor, samt runt 7 600 kronor i ersättning för ombudskostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet