Så här såg det ut på Rosta ungdomsgård i Stjärnhusen runt 1955. Foto: Örebro stadsarkiv

Social samvaro och rundpingis – nu fyller Örebros fritidsgårdar 75

Publicerad

Intresset för verksamheten på Örebro kommuns fritidsgårdar har alltid varit stort bland de unga men verksamheten har varierat under åren. Nu firar gårdarna 75 med en hel veckas jubileum.

Från en insats för att hålla ”buset” borta från gatorna till ett vardagsrum att träffa kompisar i – fritidsgårdarna i Örebro har haft många olika funktioner men de har alltid haft en sak gemensamt:

– Intresset har alltid varit stort bland unga sedan starten på 40-talet, konstaterar Ulf Lindin, verksamhetschef för fritidsgårdarna i kommunen.

All välkomna till jubileum

Nu har ungdomsverksamheten på fritidsgårdarna hunnit fylla mogna 75 år vilket kommer att firas med en jubileumsvecka 20-24 november.

– Då är inte bara ungdomarna välkomna utan även de som vill komma tillbaka och minnas och se hur det är idag.

Fyrarummare första fritidsgården

Den 1 februari 1942 öppnade Örebros första fritidsgård, eller ungdomsgård som det kallades då. Platsen var en fyrarummare på Fabriksgatan 14 – idag ett parkeringshus.

Många av de fritidsgårdar som fortfarande finns kvar i samma lokaler som när de öppnade, till exempel 52:an i Baronbackarna (1957) och Norrbygården (1961).

För de som inte har råd

Men om det inledningsvis på 40-talet handlade om att ”få undan buset från gatorna” och skapa samlingsplatser för den nya ungdomsgenerationen så har fritidsgårdarna idag en annan funktion att fylla.

– På 90-talet handlade det mycket om att inspirera till social samvaro och hälsosam livsstil eftersom forskningen visade att unga mår bra av det. Idag är fritidsgårdarna också till för de som kanske inte har råd att köpa gymkort eller medlemsskap i ishockeyföreningen, förklarar Ulf Lindin. Eller för den del för de som vill träffas och spela innebandy men kanske inte vill vinna en serie.

Och behovet av fritidsgårdarna kommer att bestå spår Ulf Lindin.

– Om vi ska fortsätta att ha ett samhälle där alla ska ha råd att delta och vara engagerade så kommer de att behöva finnas kvar.

Här har fritidsgårdarna Öppet hus onsdag 22 november

  • Kultur- och fritidscentret 52:an, Hjalmar Bergmans väg 52, kl.17.30-21.30.
  • Glanshammars fritidsgård, Skolvägen 1, Glanshammar, kl.15-21.
  • Kuggens fritidsgård Loftbodsgatan 1, kl.18-21.
  • Lillåns fritidsgård Kyrkvägen 5, kl.17-21.
  • Norrbygården Höglundagatan 10, kl.10-21.30.
  • Odengården, Örebrovägen 27, Odensbackenkl,15-21.
  • Oxhagens fritidsgård, Tornfalkgatan 26, kl.18-21.30.
  • Varberga fritidsgård, Varberga torg, kl.17-22.
  • Vivalla fritidsgård, Diktargatan 25, kl.14-20.

Söker du en fritidsgård nära dig – gå in här och kolla vilken som ligger närmast!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.