Ett av projekten Sanna Söderström har jobbat med är drömmarnas tunnel, en passage under E20 i höjd med Centralskolan. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Hon jobbar med unga: Det är sunt att söka sig bort

Publicerad

Laxåbon Sanna Söderström har arbetat med unga sedan hon själv gick i gymnasiet. Hon tror det är viktigt att barn engagerar sig tidigt, men också att de tillåts pröva sina vingar.

– Då tror jag att vi får fler engagerade unga som stannar eller kommer tillbaka, säger hon.

Personer som är födda på 80- och 90-talet är en minskande grupp i Laxå. Att unga väljer att flytta från små kommuner är problematiskt sett över tid, eftersom det uppstår brist på arbetskraft och kompetens.

Ser ingen orsak till oro

Sanna Söderström är fritidsgårdsföreståndare och fritidskonsulent på Allaktivitetshuset och hon har arbetat med barn och unga i 15 år.

– Jag tycker inte att vi ska oroa oss för att ungdomar flyttar. Beror det på studier så borde vi vara nöjda att ungdomar vill iväg och leta upp sitt eget liv och fånga sin egen dröm, istället för att stanna kvar och gå i sina föräldrars fotspår, så som det kanske i större utsträckning såg ut förr, säger hon.

– Sedan kan vi som jobbar och verkar i kommunen bara försöka göra vårt bästa för att de en dag ska välja att komma tillbaka.

Viktigt med ansvar och engagemang

Hon är själv uppvuxen i Laxå och för henne är det viktigt att unga ska känna att de har möjligheter, trots att små kommuner inte kan erbjuda allt.

– Ungdomar behöver få vara med och bygga grunden. Att ta ansvar för egna projekt gör att de kan växa och då tror jag att vi får fler engagerade unga som stannar eller kommer tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.