Fuktskador tvingar förskolan att evakuera. Foto: Peter Comstedt/SVT

Fuktskadad förskola i Örebro måste evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Kullens förskola i Hovsta, Örebro, måste evakueras. Detta efter att man hittat fuktskador och svampangrepp i lokalerna. Ännu är det oklart hur omfattande skadorna är.

Förra veckan kom resultatet av mätningar från byggnaden i Hovsta centrum, där bland annat en förskola ligger.

Svaret visade förhöjda värden av fukt, bakterier och svampar i tak och golv. Enligt företaget som utfört kontrollen finns även avvikande lukt i lokalerna.

Därför måste förskolan nu evakueras.

– Man kan inte vara kvar om man ska renovera. Vad jag förstått har fukt trängt ner i tak och väggar som man kan behöva riva och då kan inte vi ta ansvar för att barn vistas där, säger Sofia Larsson, lokalförsörjningsenheten på Örebro kommun.

Två har påverkats

På förskolan går i dagsläget 48 barn. Enligt förskolans rektor, Annika Johansson, har en person i personalen och ett barn känt av de förhöjda värdena.

– Jag har svårt att gå in exakt på hur de känt av det, men de har uppgett att de varit påverkade, säger hon.

Rektor Annika Johansson har konsulterat kliniken Arbets- och miljömedicin på Region Örebro län. De gör bedömningen att astmatiker kan känna av de förhöjda värdena. De rekommenderar också att lokalerna utryms inom två månader.

Letar tillfälliga lokaler i närområdet

I nästa vecka ska alla inblandade parter ha ett möte för att hitta tillfälliga lokaler som kan inhysa de 48 barnen.

– Vi vet inte när och var man kan flytta, men det blir i närområdet. I Hovsta är vår ambition, säger Sofia Larsson på lokalförsörjningsenheten.

När förskolan hittat och flyttat till andra lokaler kommer arbetet med lokalerna att påbörjas.

– Det är oklart om man behöver riva lokalerna eller om det räcker att renovera. När man påbörjat arbetet kan man upptäcka att man behöver göra mer. Men det kan också gå snabbt om man bedömer att det räcker att byta tak och väggar, säger Sofia Larsson.

Butik och salong kan påverkas

I byggnaden ligger även en livsmedelsbutik och en frisörsalong. Fastigheten ägs av en bostadsrättsförening där Emil Thorslund representerar kommunen och sitter som ordförande.

Han berättar att det ännu är oklart hur butiken och salongen kommer påverkas, det beror på vad som kommer fram när man påbörjar renoveringen.

– Vi ska öppna upp fasaden för att titta mer, men det sker först när förskolan evakuerat.

Under onsdagen hade föreningen sitt första möte för att starta arbetet med de fuktskadade lokalerna.

– Det här innebär stora kostnader för den lilla bostadsrättsföreningen. Vi jobbar så gott vi kan för att det ska bli smidigt, framförallt för förskolan, säger Emil Thorslund och fortsätter:

– Det har varit en stor fråga och i samband med det här passar vi kanske på att titta långsiktigt för att kunna utveckla Hovsta centrum på sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer