På lördagen öppnades de nya downhillbanorna på Kvarntorpshögen i Kumla. Foto: Monika Bruhn

Full rulle både upp- och nedför Kvarntorpshögen

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett slitsamt år kunde banbyggaren Mattias Holmstrand se hur mängder av cyklister strömmade till för att prova på någon av de nya banor som lagts från toppen av Kvarntorpshögen.

Eftersom tunga maskiner inte kan användas har 90 procent av arbetet gjorts med handkraft. Med spadar och hackor har man utformat de slingrande branta cykelbanorna.

– Det är nästan exakt ett år sedan vi började arbeta med banorna, säger Mattias Holmstrand. Vi har ju en speciell terräng här som man inte hittar någon annanstans i Sverige.

Två banor blir tre

Vid invigningen stod två banor klara. En något lättare grön led för den ovane och en tuff, svart bana, för mer erfarna downhillåkare. Senare ska man färdigställa en tredje, medelsvår utförslöpa.

Ankarliften som tidigare bara dragit skidåkare uppför backen kan nu användas året runt. Enligt planerna ska anläggningen och liften vara öppen fredagkvällar och lördagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.