Foto: Monika Bruhn/SVT

Fick skriva och framföra musik på Funkis sommarfestival: ”Ett minne för livet”

Uppdaterad
Publicerad

Funkis sommarfestival som riktar sig till alla med någon typ av funktionsvaration hade massor av olika aktiviteter att prova på. Som underhållning av etablerade artister tillsammans med servicemottagare stod på programmet.

Det var full aktivitet vid Parkteatern i Brunnsparken på onsdagen då Funkis Sommarfestival drog igång.

– Den här festivalen är hur viktig som helst, framförallt för våra servicemottagare som får komma hit. Allt är gratis och här får man prova på aktiviteter och att bara få vara här och vara sig själva, säger Göran Andersson, en av arrangörerna.

Boxning, målning, skriva poesi, ponnyridning och träffa fobollsspelare från ÖSK var några av aktiviteterna man kunde prova på.

Fick göra musik med Tobias Lundgren

Men dagens största grej var att spela in och framföra en egenskriven låt med melodifestivalvinnaren Tobias Lundgren och rapparen Eki. Och några av servicemottagarna har varit med och skrivit texten tillsammans med Eki.

William Nordberg och Emilie Sand är både låtskrivare, sångare och funktionärer på Funkis Sommarfestival i Brunnsparken i Örebro. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Sen jag var liten har jag alltid gillat musik och det här har gett mig chansen att få bli bättre och få vara med att göra en låt som kan bli en hit, berättar William Nordberg som också var med på scenen och sjöng.

Emelie Sten var också med och skrev texten:

– Den texten är väldigt speciell för den angår alla med funktionsvariation. Vi sa ord som vi tyckte skulle passa in och de ord vi tyckte Eki skulle ta bort gjorde han det också. Låten kommer bli en hit för den är askul. Och den fastnar i huvudet direkt, säger hon.

Delaktighet

En stor del av att en festival som den här blir av beror på att många servicemottagare är med och jobbar också säger de tre arrangöerna Charlotte Ollward, Klara Andersson och Göran Andersson.

– Delaktighet är ledordet. Vi vill ha med så många som möjligt för det betyder så otroligt mycket för dem.

Festivalen fortsätter på torsdagen och då kommer bland annat Shirley Clamp att vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.