• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

De fyra husen har en högre energiförbrukning än beräknat, men det finns olika förklaringar till varför. Foto: SVT

Fyra hus – fyra förklaringar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara helt olika orsaker till att hus drar mer energi än planerat.

Här är förklaringar från granskningen av fyra hus.

Öbo mäter hela tiden energiförbrukningen i sina nybyggda hus i Örebro. Ofta förbrukar de ungefär så mycket energi som det är tänkt, ibland till och med mindre. I de fall där där det går åt mer gör man kontroller för att se vad orsakerna är.

I de här fyra husen har förbrukningen varit högre än vad den skulle ha varit – och det börjar bli tydligt varför det är så.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

Studentboendet Student city Rudbecksgatan Örebro

Ska dra: 84 kWh/kvm

Förbrukning 2017: 102 kWh/kvm

Förklaring: Hög varmvattenförbrukning och många fönster.

– Det blir väldigt många bostäder på väldigt liten yta, eftersom studentbostäderna är små. Vi vill ändå ha en stor fönstervolym för att få in mycket dagsljus och det gör att energivärdet går upp lite grand, säger Linus Larsson, miljöchef på Öbo.

När det bor många personer i ett hus märks det särskilt på hur mycket varmvatten som går åt. Här används ganska stora mängder varmvatten av både studenterna och en restaurang i bottenvåningen.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

Lågenergihus Pålsbodagatan Ladugårdsängen

Ska dra: 23 kWh/kvm

Förbrukning 2017: 41 kWh/kvm

Förklaring: När huset drar så här lite energi kan några få hyresgäster som duschar varmt oftare än genomsnittet få stor betydelse på förbrukningen.

Adolf Mörners plan i stadsdelen Adolfsberg. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Adolf Mörners plan Adolfsberg

Ska dra:  61kWh/kvm

Förbrukning 2017:  67 kWh/kvm, men har haft problem med stora variationer.

Förklaring: Ett litet fel som gick att åtgärda.

Här varierade mätresultaten. Först var det bra värden, sedan dåliga. Eftersom huset ska vara en riktigt lågförbrukare av energi gör även små fel stor skillnad. Här visade sig felet vara lätt att åtgärda:

– Två ventiler som var trasiga som först inte öppnar alls när man vill ha värme och varmvatten, sen öppnar de väldigt mycket. Det gör att man får ut väldigt höga temperaturer och det ökar energiförbrukningen, säger Johanna Fridenberger, underhållsansvarig på Öbo.

Örebrobostäders huvudkontor. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Öbos huvudkontor

Ska dra: 42 kWh/kvm

Förbrukning 2017: 72 kWh/kvm

Förklaring: Kan vara byggfel – i kombination med annat.

En orsak kan vara att en restaurang ligger i bottenvåningen. Det betyder ökad varmvattenförbrukning jämfört med om ytan hade använts som kontor.

Men det finns också misstankar om att felaktigt isolerade rör leder till ökad energiförbrukning.

– Det skulle kunna vara en orsak till ökad förbrukning, men vi vet inte med säkerhet, säger Linus Larsson.

Rören kommer nu att kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.