Foto: SVT

Gamla bilder får nytt liv

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler bilder från dåtidens Örebro digitaliseras. En nyanställd kommunikatör på kommunen vill skapa intresse för stadsarkivets bildbank och har tagit sociala medier till hjälp.

Linus Mattisson, kommunikatör på Örebro kommun, startade kontot ”tborebro” på det sociala mediet Instagram för att nå ut med stadsarkivets bilder till en större publik. Målet var att nå 1.000 följare till våren. Men det gick fortare än så. Efter tre veckor har kontot redan 3.200 följare.

– Det har jag redan spräckt nu efter bara några dagar. Vi får se hur det utvecklas, kanske får lägga till en nolla där, säger han.

I källaren på stadsarkivet i Örebro finns mellan 500.000 till en miljon bilder samlade. Majoriteten av dessa i analoga format. Men nu blir en allt större del av bildskatten digitaliserad, i dagsläget 44.000 bilder, som publiceras en om dagen på Instagram-kontot.

– Ena dagen kan det vara 70-tal, nästa dag 20-tal, sen 1800-tal och sen hoppa till 80-tal så det blir ett roligt konto att följa, det kan jag lova, säger Linus Mattisson.

Med publiceringstakten en bild om dagen bjuder 44.000 bilder på en nostalgiresa de närmsta 120 åren.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.