Foto: Jesper Mattsson/SVT

De jobbar mot det sjunde Open art – avslöjar redan nu en av konstnärerna

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har det åter igen blivit dags för konstutställningen Open Art i Örebro. Klart är att den samiske konstnären Anders Sunna kommer att göra en väggmålning.

– Det är första gången som han gör en i Sverige, säger utställningsproducenten Jun-Hi Wennergren Nordling.

Anders Sunna har tidigare gjort muralmålningar i Norge och Finland, men den första i Sverige får alltså Örebro och Open art.

– Vi hoppas att det ska bli ett permanent verk, säger Jun-Hi Wennergren Nordling som är ett nytt tillskott i arbetsgruppen för Open art.

Open art i Örebro
Jun-Hi Wennergren Nordling Foto: Jesper Mattsson/SVT

I teamet finns ytterligare en producent, koordinatorer, utställningstekniker och en enhetschef.

Jun-Hi Wennergren Nordling försöker att se det som ett blankt papper och inte titta alltför mycket på hur Open art sett ut tidigare år. Men det är svårt att undgå.

Open art-kontoret vid industriområdet Holmen i Örebro, ett lite udda flervåningshus med ett torn högst upp, är nämligen inrett med en hel del konst som känns igen från de tidigare utställningarna.

Besökare får vara med och skapa konst

2019 år utställning har de nordiska länderna som fokusländer. I dagsläget förs samtal med ett femtiotal konstnärer om eventuell medverkan i konstbiennalen.

– Det kommer att finnas verk där man kan delta som besökare och vara med under tillblivelsen av konstverket. Så det är engagerande, provocerande och motiverande verk, säger Jun-Hi Wennergren Nordling utan att avslöja några detaljer.

Open art 2019 invigs den 8 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet