Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef i Örebro. Till vänster det vapen polisen hittade när de lyckades stoppa en planerad skjutning på en krog i Örebro. Foto: Polisen/SVT

Gängkonflikt bakom flera skjutningar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Flera skjutningar som skett i Örebro senaste åren knyts av polisen till en konflikt mellan två personer och deras kriminella nätverk. Enligt polisen har konflikten lett till sprängning, skjutningar och mord. Men nu har läget förändrats. 

– Vi bedömer att läget lugnat sig avsevärt, säger Mattias Forssten, lokalpolisområdeschef i Örebro.

En tidigare bekantskap som övergått i en dödlig ovänskap. Så beskrivs konflikten i ett pm skrivet av polisen i Bergslagen.  

Av sammanlagt 28 skjutningar som skett på allmän plats i Örebro län sedan 2018 så knyter polisen minst sex skjutningar till konflikten.

Skjutningarna i Sverige

Bland annat handlar det om två uppmärksammade mord, men även flera andra händelser.

Flera fängelsedomar

Några exempel är ett avvärjt attentatsförsök mot en krog i centrala Örebro i mars förra året och sprängningen av en strippklubb på Holmen för ungefär två år sedan.   

Men sedan franska polisen knäckte den krypterade mobiltjänsten encrochat har flera personer som varit involverade i konflikten dömts till fängelse.

Hör mer om konflikten i klippet ovan.

Fakta: Skjutningar som knyts till konflikten

13 juni 2018: Skjutning med automatvapen mot balkong i västra Örebro. Ingen skadad.

17 april 2019: Skjutning i Brickebacken centrum mellan båda nätverken. Man utan koppling till konflikten träffades i foten av en förlupen kula.

23 juli 2019: En bil som en av huvudpersonerna i konflikten färdades i kan ha blivit beskjuten under färd. Ingen skadad.

17 oktober 2019: Skjutning med automatvapen och pistol i Tybble. Ingen skadad. 

15 juli 2020: Man med koppling till No Surrender MC ihjälskjuten i västra Örebro.

25 juli 2020: Man med koppling till den andra sidan i konflikten ihjälskjuten i Oxhagen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet