• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Gärdshyttan – Brand och knivhot

Publicerad

I helgen brann det återigen på asylboendet Gärdshyttan söder om Askersund. Där tycks bråk, misshandel och mordbrand höra till vardagen.

Ända sedan asylboendet i Gärdshyttan öppnade i november 2011 har det varit bråk där. Polisen uppger att man varit där på utryckning ett trettiotal gånger, vilket innebär att poliser åkt ut till Gärdshyttan i genomsnitt varannan dag.

Det finns två uppfattningar om vad som orsakar bråken. Migrationsverkets chef i Örebro, Tolle Furugård, tror att bråken är interna och beror på motsättningar mellan de olika etniska grupper som ska samsas på boendet. Platschefen på Gärdshyttan, Peter Milstam, uppger att ett mindre antal kriminella personer skulle ligga bakom våldet.

Oavsett de bakomliggande faktorerna har samtal nu inletts mellan polisen, Migrationsverket och hyresvärden på Gärdshyttan för att försöka hitta en hållbar lösning på problemet.

Att lägga ner asylboendet är troligen ingen framkomlig väg. Det råder fortfarande stor brist på husrum för nyanlända flyktingar och det är oklart när läget kommer att förbättras. Just nu har Migrationsverket 3.600 platser för asylsökande flyktingar och fler behövs.

Erik Sundberg
erik.sundberg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer