Magnus Östlund är tillförordnad anstaltschef i Kumla. Foto: SVT

Glädjande besked för trångbodda Kumla-anstalten

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att anstalter och häkten på 13 orter i landet kommer att byggas ut. En av dem är anstalten i Kumla, där beskedet är mer än välkommet.

– Det är jättekul, vi är jätteglada för det här. Det är också ett bevis för att Kumla är en stor och viktig ort för Sveriges kriminalvård, säger Magnus Östlund, tillförordnad anstaltschef på Kumlaanstalten.

Fler jobb

Magnus Östlund kan inte i dagsläget säga hur många arbetstillfällen utbyggnaden av anstalten kommer att innebära, men är hur som helst positiv.

– Planerna är inte så långt gångna att vi kan säga hur många, men det finns alltid ett samband mellan antalet platser och personal.

Gammalt hus rivs

Klart är i alla fall att den nya avdelningen kommer att byggas där en gammal byggnad redan står i dag.

– Det befintliga huset har varit stängt sedan 2012. Det nya bygget kommer ta ett antal år, det är ett komplicerat bygge. Närmast nu kommer man att göra en detaljerad plan som i sin tur ingår i en tidsplan.

Trångt i dag

Och platserna kommer att behövas, menar Magnus Östlund. Anstalten i Kumla är trångbodd redan i dag.

– Vi har i princip fullt hela tiden. Så ser det ut på nästan alla anstalter, åtminstone de som är avsedda för män med den högre säkerhetsklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.