Frälsningsarmén menar Gnistan är nedgånget, slitet och i stort behov av renovering. Foto: Emilie Pless/SVT

Frälsningsarmén vägrar driva Gnistan vidare – ”Härbärgets lokaler är inte människovärdiga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 20 år har Frälsningsarmén tröttnat. Gnistans lokaler är så slitna och nedgångna att man nu vägrar fortsätta driva härbärget.

Härbäget Gnistan i Örebro tar emot män med missbruksproblematik och/eller psykiska problem. Dessutom finns ett stödboende med tio platser med dygnetruntboende, både män och kvinnor, där olika stödinsatser ingår.

Gränsen är nådd

Verksamheten har drivits av Frälsningsarmen på uppdrag av Örebro kommun som tillhandahållit lokalerna. Men efter 20 år har organisationen nu tröttnat. Anledningen: De nuvarande lokalerna är inte människovärdiga längre.

– Det är nedgånget, slitet och i stort behov av renovering, säger Kjell Karlsten, chef på programverksamheten på Frälsningsarmén.

– Så har det varit sedan vi flyttade in för nästan 15 år sedan, men nu är gränsen nådd. Vi kan inte bedriva den verksamhet vi vill – vare sig ur arbetsmiljöaspekten eller med värdighet för våra gäster.

Ingen lyx – bara människovärdigt

I huset finns ett enda duschrum i källaren där de tio gästerna på härbärget får trängas med de tio som bor på dygnetruntboendet. Även matlagningsmöjligheterna är undermåliga, enligt Frälsningsarmén. Dessutom klarar lokalen knappt kraven på brandsäkerhet och ventilation.

– Det handlar verkligen inte om att vi kräver någon form av lyx – bara att det ska vara människovärdigt. Och det är det inte nu, understryker Kjell Karlsten.

Ett duschrum i källaren finns för ett 20-tal personer, både män och kvinnor, på härbärget. Foto: Frälsningsarméns fotodokumentation
Spisen är mycket gammal och det saknas fläkt och utsug till annan köksutrustning. Foto: Frälsningsarméns fotodokumentation
Det är ännu inte konstaterat om missfärgningen i taket på duschrummet är mögel. Foto: Frälsningsarméns fotodokumentation

Personalen erbjuds anställning hos kommunen

Istället tar nu Örebro kommun över och driver verksamheten i egen regi.

– De tio personer som arbetat för Frälsningsarmén kommer att erbjudas att gå över till kommunen, säger John Johansson (S) ordförande i Programnämnd social välfärd.

Inga nya lokaler på gång

På kommunen medger man direkt att lokalerna är undermåliga.

– Men vi kommer att vara kvar i samma lokaler tills vi hittar ett evakueringsboende och kan renovera Gnistan, förklarar John Johansson.

Enligt Frälsningsarmén har ni sagt så i 15 år – vad blir annorlunda nu?

– Man måste ju alltid kolla runt och se vad som finns tillgängligt först – sådant ändrar sig ju. I annat fall kvarstår egentligen bara att bygga nytt.

Hur länge kan ni vara kvar i de nuvarande lokalerna ?

– Egentligen har vi nog passerat en bortre gräns. Men just nu undersöker vi som sagt var vi ska kunna driva härbärget under tiden Gnistan renoveras. När vi fått svar på det får vi se över möjligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.