Godstågen vibrerar sönder ostlagret i Bredsjö

Publicerad

Gårdsmejeriet i Bredsjö är känt bland ostälskare i hela landet. Sedan starten för 30 år sedan har man använt samma jordkällare som lagerlokal men sedan Bergslagsbanan byggdes om för att klara tyngre godstågstrafik har den börjat rämna.

Nu är oron stor i Bredsjö, för ostarnas framtid men mest för personalen.

– Järnvägen går ungefär trettio meter från ostkällaren och i våras började stora stenar falla ur stenskoningen runt entrén, säger Lena Hall, gårdsmejerist.

– Vi fruktar för vår personals hälsa på grund av fruktan att källaren ska rämna, fortsätter hon.

Här ligger några av de stenar som vibrerat ut ur stenskoningen på ostkällarens entré. Foto: Rolf larsson/SVT

För en dryg månad sedan anmälde Lena Hall till Trafikverket vad som sker med deras ostlager. Hittills har den ansvariga myndigheten inte svarat, men till SVT säger skadereglerare Karin van der Hert på Trafikverket att det tar flera månader innan myndigheten kan ge besked hur de ställer sig i ansvarsfrågan.

– Vågar vi inte låta vår personal gå in lagret eller inte har någonstans att lagra våra ostar fruktar jag att vi måste stänga vår verksamhet, säger Lena Hall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer