Foto: Johannes Weckström / SVT

Granaten ska tillbaka till Dalkarlsberg

Publicerad

Det har gått några dagar efter det stora pådraget i Dalkarlsberg. Från att ha varit i fokus för både militär, polis och medier i samband med desarmeringen av den stora pansargranaten är det numer betydligt lugnare. Men minnet av granaten kommer att hållas vid liv.

I nästan ett halvår har invånarna i Dalkarlsberg förberett sig för desarmeringen av den stora pansargranaten som legat i herrgårdens trädgård. Efter 80 år har de flesta någon form av relation till den.

Läs mer: Hela byn måste tömmas när granaten sprängs

Granaten i Dalkarlsberg
Anna Andersson, Dalkarlsberg Foto: SVT

Anna Andersson växte upp på herrgården och lekte ofta i trädgården med granaten.

– Jag lekte häst, säger Anna. Andra låtsades att det var en raket. Det är lite tråkigt att det är över. Vi har aldrig sett så många poliser här samtidigt.

Diket är kvar

Elvy Multonen är däremot mycket nöjd och känner sig lugn för första gången på ett halvår. Hon och hennes man bor så nära att militären vidtagit extra åtgärder i händelse av att granaten skulle sprängas.

– Diket som skulle jämna ut tryckvågen är fortfarande kvar, säger hon. Det ska väl grävas igen snart hoppas jag. Själv håller jag på att dra bort tejp från fönstren som skulle stoppa eventuellt splitter.

Familjen Multonens hus i Dalkarlsberg Foto: Johannes Weckström / SVT

För säkerhets skull såg Elvy också till att tejpa vitrinskåpet i köket.

– Jag har så mycket glas där så om det skulle bli mycket glassplitter ville jag inte ha ut det på köksgolvet i alla fall.

Vill utnyttja uppmärksamheten

Liksom ett hundratal andra i byn evakuerades båda till församlingshemmet i Viker under onsdagen när granaten skulle oskadliggöras. Där var stämningen hög och det bjöds på både kaffe och soppa.

Läs mer: Mysteriet med granaten – ingen vet var den kommer ifrån

– Det var många som pratade med varandra som kanske inte annars gör det och det märktes att det fanns en gemenskap i byn, konstaterar historikern Lennart Hedberg som bor i Dalkarlsberg.

Han och andra i hembygdsföreningen vill nu utnyttja den uppmärksamhet som byn fått i samband med granatsprängningen.

– I 700 år var det här ett aktivt gruvsamhälle som myllrade av liv, berättar han. Det är svårt att tänka sig idag även om det börjar att bli mer liv i byn igen.

Granaten får egen plats – och blir kanske thriller

I samband med Kulturveckan i Viker som genomförs i juli varje år funderar man nu på att uppmärksamma granaten.

– Den kommer ju att lämnas tillbaka till ägarna i herrgården efter att man undersökt den, säger Lennart. Det kanske låter mycket med en staty men på något sätt vill vi ju kunna visa upp den för besökare.

Läs mer: Här spränger militären granathöljet

Lennart Hedberg, historiker i Dalkarlsberg vill se att granaten får en plats i byn. Foto: Johannes Weckström / SVT

Lennart själv funderar som bäst på om inte historien om granaten är stoff till en thriller.

– Det finns fortfarande så många frågor som är obesvarade. Vem har gjort huggmärkena i ena änden av granaten och försökt att öppna den? Vad kommer den ifrån? Jag tror att det kan bli något riktigt spännande i Maria Langs anda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granaten i Dalkarlsberg

Mer i ämnet