Gratis blodsockerkontroll på Världsdiabetesdagen

Publicerad

Okunskapen om diabetes är fortfarande stor, både om vad sjukdomen innebär och vad man kan göra för att förebygga den. Det menar insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Sverige som idag anordnat gratis blodsockerkontroll på nio apoteket i landet, bland annat i Marieberg.

Diabetes Wellness Sverige samlar in pengar för att stödja diabetesforskning, sprider information om sjukdomen och erbjuder diabetiker stöd och hjälp som kan underlätta vardagen i väntan på ett botemedel. Idag, på Världsdiabetesdagen, anordnar man dessutom gratis blodsockerkontroll på nio apoteket i landet, bland annat vid Mariebergs köpcentrum i Örebro.

– Vi gör det både för att sprida information och för att hitta personer som kan ha diabetes typ 2 eller ligga i riskzonen för sjukdomen utan att veta om det, säger Ann Fogelberg på Diabetes Wellness.

Stort mörkertal

Hon konstaterar att 150 000 personer kan gå omkring med diabetes typ 2 utan att veta om det.

– Den siffran baseras på att man utgår ifrån att 51 procent av befolkningen är överviktig.

De personer som tar blodsockerprov under dagen och får höga värden hänvisas vidare:

– Ja, då uppmanar vi dem att göra en uppföljande kontroll på sin vårdcentral. Och så ger vi råd om hur sjukdomen kan förebyggas. Oftast räcker ganska små livsstilsförändringar för att man inte ska insjukna.

I klippet kan du se vår reporter Kristofer Ström ta ett blodsockerprov och få råd om vad man ska tänka på om man ligger i riskzonen för att få diabetes.

Diabetes – olika sjukdomar

Visa

Typ 2 diabetes:

– Den vanligaste typen, som 85-90 procent av de drabbade får. Blir allt vanligare bland barn och unga. Orsaken är ofta viktrelaterad.

– Om du är smal är det troligt att kroppen inte producerar tillräckligt med insulin för att konvertera kolhydraterna du äter till energi. Då kan tabletter och/eller insulin behövas.

– Den som är överviktig har mer sannolikt insulinresistens. Då fungerar inte de signaler som gör att kroppen tar upp socker, och effekten av kroppens insulinproduktion minskar. Genom att gå ned i vikt och vara fysiskt aktiv förbättras insulinkänsligheten, men tabletter och/eller extra insulin kan behövas.

– Drabbar oftare äldre, även om antalet yngre drabbade nu ökar kraftigt – speciellt hos överviktiga och fysiskt inaktiva. Starkt förknippad med kraftig fetma och viss ärftlighet. Många med typ 2 diabetes har högt blodtryck och högt kolesterolvärde som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Typ 1 diabetes:

– Drabbar ca 10-15 procent av alla med diabetes och då vanligtvis människor under 40 år, och är till viss grad ärftlig. Sjukdomen brukar komma tidigt i livet och går inte att bota, men med rätt behandling kan man leva ett bra liv. Orsaken är fortfarande oklar.

– Uppstår när kroppen inte klarar av att producera insulin, så att man får för mycket socker i blodet. Eftersom man blir allvarligt sjuk av insulinbrist måste man tillföra kroppen extra insulin varje dag.

– Kroppen skapar en autoimmun process som gör att det egna immunförsvaret bryter ner de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln som då hindras från att producera insulin.

Källa: Diabetes Wellness Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer