Gröna bron i Lindesberg stängs av för all framtid. Foto: Malin Gotlin/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gröna bron i Lindesberg avstängd – för all framtid

Uppdaterad
Publicerad
Gröna bron i Lindesberg stängs av med omedelbar verkan efter att man upptäckt att konstruktionen är i mycket dåligt skick. På Samhällsbyggnad Bergslagen meddelar man att den inte kommer att öppna igen.

Lindenytt var först med att rapportera att Gröna bron stängdes efter en besiktning under torsdagen.

– Vi utförde en besiktning av konstruktionen och det visade sig att balkarna under bron gick att knacka sönder, säger Jan-Erik Andersson på Samhällsbyggnad Bergslagen.

– När vi kontaktade en brokonstruktör för råd sa han ”stäng bron omedelbart!”. Det går inte längre att garantera säkerheten.

Och att renovera bron är inget alternativ.

– Nej, antingen får man bara riva bron eller riva den och bygga en ny. Det är de alternativ som finns.

Ny bro finns över Bottenån

Enligt beräkningar skulle det kosta sju miljoner att ersätta bron, pengar som inte finns idag.

Och frågan om det är värt att bygga en ny har debatterats i olika forum, inte minst bland kommunens politiker. 70-80 meter från Gröna bron finns nämligen en ny cykel-och gångbro över Bottenån.

”Kan förstå om folk blir besvikna”

Redan på 90-talet var frågan om Gröna brons framtid en känslig fråga bland Lindeborna. Men nu verkar alltså tidens tand ha löst problemet. Den gamla bron blir inte kvar. Frågan är om det blir en ny.

– Att folk kan bli besvikna och arga kan jag förstå, men mitt jobb är inte att ta hänsyn till det utan att svara för säkerheten, avslutar Jan-Erik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer