Foto: Peter Comstedt/SVT

Grovt rån på Aspholmen – anställd bunden med tejp och sladdar

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på måndagsmorgonen larmades polisen om ett rån i en butik på Aspholmen i Örebro.

– Det är en anställd som sovit i en husbil intill butiken. Vid tre-tiden blir han väckt av att flera personer tar sig in och hotar honom, säger Kenneth Johannesson, polisens presstalesperson.

Enligt polisen ska det röra sig om flera gärningsmän som haft ett vapen. De ska ha velat ha nycklarna till kassaskåpet i butiken, något som den rånade mannen saknade.

– De har tagit hans mobiltelefoner och tvingat in honom i butiken för att leta efter nycklarna. Där har de bundit honom vid en stol med tejp och sladdar och hotat att döda honom om han rör sig, säger Kenneth Johannesson.

Nycklarna till värdeskåpet hittades inte, däremot fick rånarna med sig pengar ur dagskassan.

Satt bunden länge

I lokalen ska en annan anställd ha sovit, men enligt polisens uppgifter ska denne inte ha hört något under natten. Den rånade personen lyckades larma polisen vid femtiden, efter att ha suttit bunden länge.

– Det var fem maskerade män och en hade en revolver. Rånarna var där i två timmar och har hotat att skjuta honom. Han är så klart väldigt skärrad, säger Johnny Leinonen-Halldén, VD för Marin och Fritid. 

Att anställda sover över är inte ovanligt, enligt Johnny Leinonen-Halldén, och butiken i Örebro är utrustad med övernattningsrum med dusch. Det var däremot första natten på flera veckor som någon sov i husbilen. Enligt Johnny Leinonen-Halldén väcktes den anställde av att rånarna var runt husbilen och den anställde öppnade då för att se vad som var på gång.

– Jag tror inte de var ute efter någon person utan det var en olycklig slump. De var bara ute efter pengar, säger Johnny Leinonen-Halldén.

Teknisk undersökning

Platsen spärrades av direkt på morgonen och polisen har gjort en teknisk undersökning under måndagsförmiddagen.

– Just nu är det rubricerat som grovt rån men det kan bli fler rubriceringar, säger Kenneth Johannesson, polisens presstalesperson.

Den anställda ska inte ha skadats fysiskt i samband med rånet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.