En advokat Foto: Arkivbild

Grundlurade vården och Försäkringskassan – fem personer döms för grova bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot den man som tillsammans med sina assistenter åtalats för att ha överdrivit sin sjukdom och fått bidrag från Försäkringskassan på 12 miljoner kronor. Enligt domen säger en sjukgymnast att mannen grundlurat henne när han överdrivit sina besvär.

Polisen fattade misstankar mot mannen och började spana på honom och hans personliga assistenter. Till vården och Försäkringskassan menade mannen att han knappt kunde röra sig för egen maskin, när sjukgymnaster besökte honom i hemmet kunde han bland annat inte vända sig i sängen utan hjälp av två personer.

Men polisens spanare kunde avslöja att hans fysiska förmåga var bättre än så, på spaningsfilmer syns bland annat hur mannen kliver på en buss och drar en väska när han är ute och reser.

Assistenterna gjorde annat

Enligt domen säger en av sjukgymnasterna att hon känner sig grundlurad när hon ser spanarnas bilder.

I åklagarens bevismaterial framgår även att assistenterna inte varit hos mannen vid flera av de tidpunkter som de redovisat att de utfört assistans åt honom.

Fått 12 miljoner i bidrag

Totalt har Försäkringskassan betalat ut 12 miljoner kronor till mannen i assistansersättning åren 2014 till 2021, pengar som myndigheten nu kräver tillbaka.

Mannen döms till fängelse i fyra år för grova bidragsbrott. Två av assistenterna döms till fängelse i ett år och sju månader, respektive ett år och tre månader för grova bidrags brott mellan 2016 och 2021. Två får villkorlig dom och en av de åtalade frikänns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer