En förbättrad bild av grundvattensituationen finns i beställningen från regeringen till Sveriges Geologiska undersökningar. Foto: TT

Grundvattentillgångar ska undersökas från luften

Publicerad

Bland annat med hjälp av en helikopter och ett geofysiskt system kommer Sveriges geologiska undersökning, SGU, kartlägga hur grundvattentillgångarna ser ut på flera platser i landet. Regeringen har skjutit till pengar för att bättre kartlägga landets grundvattentillgångar.

Regeringen har gett Sveriges geologiska undersökningar (SGU) uppdraget att ta fram förbättrade informationsunderlag om hur landets grundvattensituation ser ut. 30 miljoner kronor per år från och med nästa år och till och med 2020 skjuts till för att öka kunskaperna och öka skyddet i ett föränderligt klimat.

Under hösten kommer SGU att genomföra fördjupade undersökningar av grundvattentillgångarna bland annat i Örebro län. Orsaken är kommunernas och regionernas behov av mer detaljerat hydrogeologiskt underlag för dricksvattenförsörjning och klimatanpassning.

Ny teknik används

Det ansträngda läget vad gäller de låga grundvattennivåerna bidrar till att man nu intensifierar arbetet och kompletterar traditionella mätningar med en ny teknik, så kallad TEM-mätning.

Den utförs från luften med hjälp av en ram som hänger under en helikopter och med hjälp av elektromagnetisk mätning kartlägger markförhållanden och geologisk information ner till 200 meters djup.

Tredimensionella kartor

Denna data, sammanförd med tidigare uppgifter, skall sedan bland annat göra det möjligt att ta fram tredimensionella kartor.

– Det här möjliggör ett arbete som vi tror kan bidra till en bättre förståelse kring grundvatten, till exempel vad gäller bildning, sårbarhet och variationer i nivåer och kemi över tid. Genom att intensifiera arbetet med att identifiera och beskriva landets grundvattentillgångar, kan vi öka stödet till länsstyrelser och kommuners viktiga arbete med vatten- och materialförsörjningsplanering, säger Göran Risberg, chef för avdelningen mark och grundvatten vid SGU i en kommentar på myndighetens hemsida.

En rapport skall lämnas till regeringskansliet den 1 december 2017.

Kartläggningen innehåller bland annat följande moment:

• en sammanställning av tidigare gjorda

utredningar

• analys av geologiska kartor

• inventering av brunnar och källor

• mätning av grundvattennivåer

• geofysiska mätningar (bland annat seismik

och georadar)

• borrningar, bland annat för att verifiera de

geofysiska mätningarna och få fram

information om jordlagerföljder

• vattenprovtagning

Källa: Sveriges geolgiska undersökning, SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.