Under pandemin har Grupp Nio ordnat såväl fysiska som digitala aktioner för att lyfta frågor som rör kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. I styrgruppen finns Sofia Fernström och Elisabeth Nilesol (t h) Foto: Privat

De kämpar för kvinnors rättigheter – och ökad jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Fler åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor har presenterats av regeringen under den senaste tiden. Men det har inte skett utan påtryckningar. En grupp som arbetat hårt för för att få till en förändring är den feministiska aktionsgruppen är Grupp Nio med bas i Örebro.

– Så fort man tar bort en möjlighet att förtrycka kvinnor så hittar samhället ett nytt sätt – det är det som vi och de före oss måste jobba mot.

Det säger Sofia Fernström. Tillsammans med initiativtagare Elisabeth Nilesol är hon en av grundpelarna i Grupp Nio. Namnet är en hyllning till förebilderna i 70-talets Grupp 8.

Mäns våld mot kvinnor

Just nu ligger fokus på att stoppa mäns våld mot kvinnor. Enligt en kartläggning som Kvinnohuset i Örebro gjort ser sju kvinnor i Sverige ut att ha dödats av sina partners bara under april månad. Fem fall konstaterades under de första tre veckorna men under den sista veckan tillkom två där utredning pågår.

”Allt handlar om att organisera sig”

Att organisera sig är alldeles nödvändigt om man vill ha förändring menar Elisabeth Nilesol.

– Rösträtten kom för att kvinnor organiserade sig, rätten till barnomsorg – allt handlar om att organisera sig, säger hon.

I Grupp nio:s organisation arbetar man på flera olika plattformar parallellt. Elisabeth är aktiv politiker i vänsterpartiet och väl insatt i hur politiken fungerar men här finns också socionomer, kommunikatörer och en jurist knuten till gruppen.

Kvinnostrejkar i sociala medier

Pandemin sätter stopp för fysiska aktioner just nu. Istället driver de kampanjen Kvinnostrejk i sociala medier där medlemmar varje fredag klockan 15 postar inlägg med olika krav för att göra samhället mer jämställt och belysa orättvisor.

Innan pandemin genomförde gruppen flera fysiska manifestationer och planerar för nya när restriktionerna lyfts igen.

– Vi har kommit en bit på väg men vi är långt ifrån framme. Tyvärr tror jag varken att jag eller Sofia kommer att få uppleva den dagen då samhället är helt jämställt men kanske våra barn får, säger Elisabeth Nilesol.

Mer om Grupp åtta

  • Grupp 8 startades 1967 av åtta kvinnor som träffats på ett könsrollsseminarium i Uppsala.
  • Antalet medlemmar ökade snabbt och gruppen kom att få en betydande roll för kvinnorörelsen i Sverige.
  • Trots 1960-talets politiska strömningar blev många kvinnor kvar i hemmet och 1970 saknade fortfarande en av fyra egen inkomst.
  • Grupp 8 skapa debatt och driva fram reformer i frågor om preventivmedel, abortlagstiftning, förskola och barnomsorg – centrala frågor för kvinnlig frigörelse.
  • Mot slutet av 1970-talet minskade Grupp 8:s betydelse, och organisationens tidskrift Kvinnobulletinen var den enda utåtriktade verksamheten innan den lades ner 1996.

Källa: Stockholms Kvinnohistoriska museum och Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet