En person blev skadad i samband med en ”allvarlig våldshändelse”. Foto: Anders Wiklund / TT

Gruppboende får kritik efter allvarlig händelse

Publicerad

Efter att en ”allvarlig våldshändelse” inträffade på ett gruppboende i länet gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på boendet. Det fick då kritik för flera brister när det kommer till risker och säkerhet.

Det var i slutet av januari som Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion på boendet med anledning av en ”allvarlig våldshändelse” som inträffat tidigare. Enligt Helene Sandberg, arbetsmiljöinspektör, orsakade händelsen både fysiska och psykiska skador hos den drabbade personalen.

– Det är en situation där en brukare blivit utåtagerande. Personalen jobbar kvar, men inte med den brukaren, säger hon.

Flera säkerhetsbrister

Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket, men någon utredning gjordes aldrig och därför gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion.

– Det saknas en utredning där man tittat på varför situationen uppstod och hur man ska gå till väga för att liknande situationer inte ska uppstå igen. De har haft vissa samtal om det, men inget som dokumenterats.

Utöver den uteblivna utredningen får boendet kritik för bristande säkerhetsrutiner eftersom man inte har gjort någon riskbedömning när det kommer till våld och hot om våld med varje enskild boende. Även viss utbildning saknas, samt rutiner för hur man ska hantera larmsituationer när någon behöver hjälp snabbt.

– Syftet med inspektionen var att titta på säkerheten, och då blev det även att vi såg till lokalernas utformning och där fanns också säkerhetsbrister.

”Brukar inte jämföra”

Bedömer du bristerna som ovanliga eller extra allvarliga?

– Alla inspektioner jag gör har en allvarlig orsak, jag brukar inte jämföra dem. De har vissa rutiner, men det finns förbättringspotential, säger Helene Sandberg.

Den första mars utförs en uppföljande kontroll för att se hur boendet följt upp kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer