I dag är 17 procent av de anställda i gruvan kvinnor. Foto: Axel Brantemo

Gruvan vill ha fler tjejer: ”Machobilden är inte sann”

Uppdaterad
Publicerad

Zinkgruvan mining började sin rekrytering inför sommaren här om dagen. Tidigt, kan tyckas, men företaget vill vara ute i god tid för att få ett så bra urval som möjligt till de 60 platserna som behöver fyllas.

Företaget har strax över 400 anställda, och då går det åt lite folk att fylla upp med när det blir semestertider – allt från processledare till maskinförare, mekaniker och elektriker.

Monika Andersson, kommunikatör vid Zinkgruvan mining. Foto: Zinkgruvan mining
Zinkgruvan

– För vissa av de här platserna kan vi lära upp dem som anställs på plats, medan andra är platser är mer svårfyllda, säger Monika Andersson som är kommunikatör vid gruvan.

Hjärna viktigare än muskler

Det brukar gå bra att hitta tillräckligt med vikarier, men ett ständigt arbete pågår med att få fler tjejer att söka. Just nu är ungefär 17 procent av de anställda på företaget kvinnor – en siffra som Monika Andersson gärna vill se växa.

– Bilden av att gruvarbetare är stora svettiga machomän är inte sann, den stämmer inte längre. Men det är svårt att locka tjejer till den här branschen.

Hon menar att det inte är råstyrka som är viktigast, utan hjärnstyrka.

– Säkerhetstänk, att kunna arbeta på ett säkert sätt, det är det som är viktigt.

”Vill gärna se mycket tjejer”

Zinkgruvan mining jobbar mycket med att lyfta fram sina kvinnliga medarbetare men också med att skapa ett teknikintresse tidigt hos unga tjejer.

– Vi lyfter fram kvinnor här för att skapa förebilder, och tillsammans med Komtek i Örebro försöker vi skapa det där intresset.

Nu vill Monika Andersson se att fler tjejer söker till sommarens platser.

– Vi vill gärna ha mycket tjejer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zinkgruvan

Mer i ämnet