Försvaret utbildar frivilliga – sjukvård blandas med pistolskytte

Publicerad

Idag avslutas den två veckor långa grundläggande militärutbildningen för frivilliga som bedrivits på Villingsbergs skjutbana. De ca 30 deltagarna kommer från de olika frivilligorganisationer som arbetar med försvarsmakten. Syftet är att deltagarna ska kunna använda deras specialkompetens i hemvärnet.

I Sverige finns det 18 frivilliga försvarsorganisationer, alla innehållande olika specialkompetenser och specialistutbildningar. Svenska brukshundklubben är en av dessa. Annika Olsson från Finnerödja utbildar sig till hundförare och deltog i den grundläggande militärutbildningen.

– Här har man möjligheten att hjälpa till i skarpa lägen, även civilt, säger hon.

– Jag vill ha en plats och kunna göra lite gott i samhället samtidigt som jag har mina hobbys som att köra motorcykel vilket jag har möjlighet till att göra i hemvärnet, säger Malcolm Granberg från Göteborg och frivilliga motorcykelkåren som ska bli MC-ordonnans i hemvärnet.

Erbjuder grundläggande kunskaper

Under utbildningen får deltagarna de grundläggande kunskaperna de behöver utöver sina specialistutbildningar.

– Det har varit blandat med sjukvård, CBRN, exercis, pistolskytte, att agera i situationer vi vanligtvis inte hamnar i, säger Anders Björklund som ska bli sjukvårdare i hemvärnet.

Efter den gemensamma grundläggande militärutbildningen som försvarsutbildarna står för går deltagarna vidare med utbildningar i sina olika specialistområden som anordnas av de olika försvarsorganisationerna. Slutligen får de en befattning i hemvärnet.

Besök av generalmajor Anders Callert

Under Onsdagen var även försvarsmaktens förbandsproduktion- och utbildningschef generalmajor Anders Callert närvarande och han lyfte de frivilliga försvarsorganisationernas arbete.

– Vår målsättning är att kunna fylla våra krigsförband med rätt utbildad personal och det här är en väldigt viktig del så att vi får in den personalen. Man gör ett riktigt bra jobb med frivilligorganisationerna som hjälper oss att fylla våra krigsförband, säger Callert.

Frivilliga försvarsorganisationerna

Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund (FAK)

Frivilliga Flygkåren (FFK)

Frivilliga Motorcykelkårernas Riksförbund (FMCK)

Frivilliga Radioorganisationen (FRO)

Flygvapenfrivilligas Riksförbund (FVRF)

Försvarets Personaltjänstförbund (FPF)

Insatsingenjörernas Riksförbund (IIR)

Sjövärnskårernas Riksförbund (SVK RF)

Svenska Blå Stjärnan (SBS)

Svenska Brukshundklubben (SBK)

Svenska Fallskärmsförbundet (SFF)

Svenska Försvarsutbildningsförbundet (Försvarsutbildarna)

Svenska Lottakåren (SLK)

Svenska Pistolskytteförbundet (SPSF)

Svenska Röda Korset (SRK)

Svenska Skyttesportförbundet (SvSF)

Sveriges Bilkårers Riksförbund (Bilkåren)

Sveriges Civilförsvarsförbund (SCF)

Tillsammans har organisationerna cirka en halv miljon medlemmar.

Källa: forsvarsmakten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.