Helena Tranquist, verksamhetschef på Friskis och Svettis i Örebro, är positiv till den nya pandemilagen. Foto: Marcus Titus/SVT

Örebrogymmen redo sedan länge för nya pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag, söndag, träder den nya pandemilagen i kraft och i Örebro påverkas gymmen olika mycket beroende på hur stora lokaler de har.

– Vi har så stora lokaler att vi bedömer att vi kan fortsätta ha öppet på ett säkert sätt, säger ÖKK:s verksamhetschef Alexander Orrvik.

Folkhälsomyndigheten beslutade i fredags om nya föreskrifter med anledning av den nya pandemilag som börjar gälla idag, söndag. Bland annat får butiker, gym och köpcentrum nya förhållningsregler. Den som bryter mot reglerna riskerar böter och till och med nedstängning.

Verksamheterna har nu en skyldighet att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, där gränsen en besökare per 10 kvadratmeter inte får överskridas.

Coronaviruset i Örebro län

”Maxgräns på 100 besökare”

– Vi har lokaler på 1600 kvadratmeter och skulle därmed kunna ta in 160 besökare, men nu sätter vi ändå en maxgräns på 100 besökare, säger Alexander Orrvik på ÖKK.

– I praktiken har vi idag max 60 besökare i lokalerna samtidigt, eftersom många inte tränar på grund av pandemin, jämfört med det dubbla i vanliga fall. Så det är inte troligt att vi ens kommer i närheten av maxgränsen, tillägger han.

Nya lagen välkomnas

På Friskis och Svettis menar verksamhetschefen Helena Tranquist också att man redan jobbar enligt de nya regler som gäller, eftersom man har anpassat sig till de tidigare rekommendationerna.

– Vi välkomnar de nya reglerna, det här blir mycket tydligare. Om bara människor inte själva väljer att gå för nära andra så finns det tillräckligt med utrymme och vi gör vad vi kan för att guida och leda människor rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet